С края на 2017 година, английските медии обръщат все по-голямо внимание на какво би се случило с футбола във Великобритания, ако страната напусне Европейския съюз. Именно затова интересно разкритие на изданието "Mail Online" хвърля ново развитие по този казус.

Няма "Brexit", когато става въпрос за английските отбори в Европа

Няма "Brexit", когато става въпрос за английските отбори в Европа

Тимовете от Острова се завръщат в Шампионска лига с гръм и трясък

След като през януари миналата година правителството взе това решение на "своя глава", тази политиците са решили да се обърнат към Английската футболна асоциация за съвет или по-точно с въпрос, и то най-важният, който трябваше отдавна да бъде зададен: Какво ще се случи с футбола след Brexit? Или поне такава е информацията на въпросната медия, която дори публикува документи от комуникацията между двете страни.

Предполага се, че правителството се е свързало с ФА още през юли месец тази година, за да получи анализ на това какви биха били загубите за футбола и ще бъде ли изгубено т.нар. "свободното движение".

Британските клубове вече усетиха влиянието на Brexit, тъй като ако разделението стане факт, то цената на чуждестранните играчи ще бъде много по-висока отколкото е била до момента. По-лошото за отборите е, че нито един футболист, който не е местен, не би могъл да живее и работи на Острова, освен при определени условия.

Това, което най-много вълнува министрите на страната е в кои зони ще бъдат претърпени най-много загуби. Като тук става въпрос не само за футбола, а за спорта като цяло.

Ето някои от най-важните зададени въпроси:

1. В кои зони ще бъде тотално изгубено т.нар "свободно движение"?
2. Направено ли е вече подходящо разследване и има ли данни, които да подкрепят това?
3. Готови ли сте да споделите публично тази информация?
4. Кое е нещото, което искате да видите за в бъдеще от новата система, когато Великобритания напусне Европейския съюз?
5. Има ли в момента някакви проблеми с играчи, които не са част от ЕС?

Великобритания напусна ЕС, как ще се отрази това на футбола?

Великобритания напусна ЕС, как ще се отрази това на футбола?

„Eurosport” с обширен анализ на случващото се

В материала се допълва, че от ФА са убедени, че Brexit помогнал до някаква степен за това повече местни момчета да бъдат налагани в елитните клубове, тъй като именно във Висшата лига се разчита на повече чужденци, отколкото е в по-долните дивизии. Въпреки това, примерът, които често дават водещите медии на Острова, е с трансфера на Сеск Фабрегас от Барселона в Арсенал през 2003 година. При напускането на ЕС, това не би могло да се случи. ТОПСПОРТ припомня, че тогава Фабрегас бе едва на 16 години и бе един от потенциалните млади таланти привлечени в Англия.

До този момент медиите във Великобритания не съобщават ФА да е дал официално отговори на тези, зададени от правителството. А какво точно ще се случи с любимата на милиони игра, предстои да разберем... 

ПРЕВОД: Ралица Йотова