Славен Билич е бивш хърватски футболист и настоящ треньор по футбол. В кратко интервю той успя да разкаже за началото на футболната си кариера и как от Хайдук Сплит стигна до английския Уест Бром.

Всичко започва в края на 80-те, когато хърватинът вече гради име с родния клуб Хайдук Сплит.

"Имахме хубав живот, бяхме богати от към образование," разказа Билич пред Sky Bet. "Баща ми е доктор на икономическите науки, така че имахме образование и бяхме доста богати, затова аз и брат ми бяхме добри в училище. Затова и завърших "Право". Училището беше на първо място, но баща ми беше и запален по футбола."

"Честно казано, живеехме добре, но искахме да имаме своя държава и когато всичко започна с Русия - СССР - през 90-те години, в родния ми град имаше войни." 

"Много от младите хора бяха в армията, семействата им бяха. Беше зле от психологическа гледна точка, но войната беше на 30, 40, 50 мили от Сплит. Слава богу, войната беше в родния ми град само за няколко седмици. Не се присъединихме към армията, но президентът Слободан Милошевич каза, че трябва да сме нещо като посланици на Хърватия, така че играехме в първенството, познато като Първа хърватска футболна лига."

Лигата е създадена през 1992 г. Сплит са членове-основатели, шампиони на първенството, както и носители на Хърватска Суперкупа през този сезон.

"Повечето от нас можеха да отидат в чужбина", каза Билич. "Отидох в Германия, други момчета отидоха в Италия, после Англия, говоря за началото на 90-те, когато Англия не беше толкова отворена за чуждестранни играчи. Бяхме там като посланици на Хърватия."

"След това започнахме да играем за националния отбор и се представихме добре на Евро 96 с Давор Шукер, Звонимир Бобан, всички тях. Бяхме горди, че представяхме страната."

"Баща ми насади в мен мисълта за английския футбол. Но както казах, Англия не беше толкова отворена към чуждестранни играчи тогава."

"През 80-те, най-добрите футболисти бяха в италианската Серия А. Бум на чуждестранни играчи в Англия имаше след Евро 96."

С националния отбор на Хърватия, Билич участва на Евро 96 и Световното първенство през 1998 г., завършвайки на трето място. 12-годишната му кариера завършва така, както е започнала - със Сплит.

От 2001 г. Билич е мениджър на пълен работен ден. Най-дългото му управление е в периода 2006 - 2012 г., като извежда отбора до Евро 2008 и Евро 2012.

Имаше и емоционално завръщане в Уест Хем през 2015/2016.

"Да се завърнеш в клуба, в който си играл, е наистина специално за мен. Не е клише. Беше същият стадион, същата тренировъчна база. Беше невероятно и този сезон играхме доста добър футбол."

"Беше специален сезон, защото беше последен на "Ъптън Парк". Справихме се добре. Счупихме седем или осем рекорда. Феновете бяха доволни. Бяхме близо и до Шампионската Лига. Като цяло, беше страхотна година и аз бях много, много горд от постигнатото и от футболистите."

Ужасен старт на сезон 2017/2018 остави Билич без работа през ноември 2017 година. Последва и несполучлив период в Саудитска Арабия, когато бе начело на Ал-Итихад между септември 2018 и февруари 2019. След това той отново нямаше работа, но не за дълго. През юни хърватинът прие офертата на Уест Бром.

"Обадиха ми се и няколко часа по-късно, се бяхме договорили. Имах усещане и е точно така, както си го представях."

"Харесва ми тренировъчното игрище, което мирише на трева. Не е петзвезден хотел, но е чисто и имаш всичко, от което имаш нужда, за да работиш."

"Клубът успя да задържи футболистите, които искаше да задържи, като добави и някои свежи млади попълнения. Идеята беше да се подмлади състава и ако е възможно, да се направи опит до две - три години отборът да се върне във Висшата Лига."

В момента, под ръководството на Билич, Уест Бром се намира на второ място в класирането на Чемпиъншип, като в последните девет мача отборът няма загуба.

Николай Кръстев кара проби във втория отбор на Уест Бромич

Николай Кръстев кара проби във втория отбор на Уест Бромич

Вратарят е без отбор от лятото