Депутатка от Ливърпул твърди, че разполага с нови доказателства, които хвърлят сянка върху присъдата на намиращия се в затвора футболен фен Майкъл Шийлдс, съобщи Би Би Си.

21-годишният англичанин в момента излежава 10-годишна присъда за опит за убийство на барман в България през 2005 година, припомни медията. Луиз Елман заяви по време на парламентарен дебат, че има нови свидетелски показания, че други двама души са отговорни за нападението срещу бармана.

Тя призова за съдебно разследване на случая. Майкъл Шийлдс бе преместен в британски затвор от България миналата година. В новите свидетелски показания се казва, че Стивън Клеър и Греъм Санки са извършителите на нападението.

Депутатката от Лейбъристката партия заяви, че в показанията на Брадли Томпсън и Антъни Уилсън, които са присъствали на сцената на престъплението и са били признати за виновни в по-дребни престъпления, твърдят, че Клеър и Санки са нападнали бармана Мартин Георгиев.

Клеър е ударил силно Георгиев, а Санки е стоварил голям камък върху главата на проснатия на пода барман. И двамата свидетели, подписали показанията на 12 октомври, твърдят, че Майкъл Шийлдс не е бил на мястото на инцидента и че не го познават, изтъква Би Би Си.

Санки направи самопризнания чрез адвоката си малко след като Шийлдс беше обвинен, но по-късно ги оттегли. Луиз Елман заяви, че само показанията не са достатъчни и е необходимо ново разследване. Заместник-министърът на правосъдието Дейвид Хансън каза, че не може да дава фалшиви надежди, че британското правителство може да помилва Шийлдс, тъй като това, според него, в момента не е възможно.

Хансън допълни, че решението за това дали да бъде подкрепено искането за помилване на Шийлдс в България зависи от външния министър Дейвид Милибанд. Той и неговите служители знаят за молбата на Майкъл Шийлдс пред българските власти и очакват информация по случая, съобщи Би Би Си.