Запалянкото на Ливърпул Майкъл Шийлдс, осъден на 15 години затвор за опит за убийство на българин в черноморския курорт Златни пясъци, ще бъде освободен предсрочно от затвора, съобщава вестник Ливърпул Екоу.

Пред изданието новината е съобщил лично английският министър на правосъдието Дейвид Хансън, според когото Шийлдс ще стане свободен човек на 30 май 2010 година, тъй като присъдата му ще бъде намалена заради добро поведение.

За драстичното съкращаване на срока зад решетките спомогна както намаляването на присъдата на 10 години, така и решението на британските власти да приспаднат към наказанието на Шийлдс и цялото време, прекарано от него в България от момента на арестуването му през май 2005 година.

Тогава той направи опит за убийство на 25-годишния барман Мартин Георгиев от Варна и получи присъда 15 години затвор и 200 хиляди лева глоба. След като паричната санкция бе заплатена, Шийлдс бе върнат в родината си на 23 ноември 2006 година, където излежава остатъка от присъдата си в затвора в Престън.