Собствениците на клубовете от английската Висша лига направиха среща, на която изразиха сериозните си опасения за бъдещето на Висшата лига след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Те решиха да притиснат правителството да проучи начините за защитата на конкурентността на първенството и евентуалните вреди от Брекзит. От Висшата лига настояват правителството да продължи да контролира свободното движение на хора и наемането им на работа от Европейския съюз, както е било досега, тъй като възможността на отборите да подписват с топфутболистите на Европа може да бъде възпрепятствана.

След края на срещата на управляващи личности от 20-те клуба, собствениците на Стоук Сити и Уест Хам призоваха за запазване на сегашната имигрантска политика, което да не пречи на най-добрите играчи от континента да идват на Острова.

Клубовете от Висшата лига чувстват, че могат да бъдат поставени в неизгодно конкурентно положение в Европа, когато те се класират за състезания на УЕФА, ако не се състезават за талантите континента при равен старт с останалите отбори.

Неймар: Висшата лига ме удивлява, всеки иска да работи с Гуардиола и Моуриньо

Неймар: Висшата лига ме удивлява, всеки иска да работи с Гуардиола и Моуриньо

"Харесвам Манчестър, Челси, Арсенал и Ливърпул", заяви бразилецът

"Ние очакваме нашите искания да бъдат включени в документите при подписването на Брекзит, но ще видим какво ще стане по-нататък, обяви собственикът на Стоук Сити Питър Коутс. В момента нямаме никаква яснота как ще се процедира с футбола. В Европа можеш да правиш трансфери и движението е свободно. Ако това тук се промени, не знам как ще бъде нашето първенство. Ние не знам.

Английската Футболна асоциация преди две години реши да затегне начина, по който ще се приемат в първенствата играчи, които не са граждани извън Европейския съюз - при издаването на разрешителни и работни визи.

"Висшата лига е най-голямото и силно първенство по футбол, което някога светът е познавал. Това е фантастична реклама за Великобритания, за Англия. Знам, че хората говорят за богатството, което е там, но тези момчета (играчите) са на огромни заплати и всички данъци остават в полза на държавата, на хазната. Защо да задушим това? Защо искате това да се промени? От тази история няма да излезе нищо добро, коментира съсобственикът на Уест Хам Дейвид Гоулд.

"Висшата лига се излъчва по целия свят, във всяко кътче на земята се гледа английски футбол. Ние ще изгоним не само играчите, но и много инвеститори, които дават пари и работа на хората, продължава да се ядосва шефът на Чуковете. - Падането на цената на паунда вече ни засегна, така че и тези ограничения ще ни върнат много назад."

От Английската ФА пък добавиха, че мярката ще има позитивно влияние върху местните таланти, много от които така и не могат да се доберат до място в топклубовете.