Английският Евертън продължава да преговаря с базираната в Маями (САЩ) компания, "777 Partners", за придобиването на клуба, обяви главният изпълнителен директор на Висшата лига Ричард Мастърс, макар инвеститорът да се намира в правни и финансови сътресения.

През септември "777 Partners" постигна споразумение с "карамелите" за изкупуване на дела от 94,1% на мажоритарния акционер на клуба Фархад Мошири. Сделката трябваше да бъде одобрена от английските футболни власти, но все още не е финализирана от Висшата лига осем месеца по-късно. Потенциалната продажба е поставена под съмнение, тъй като компанията е изправен пред съдебен процес за измама на стойност 600 милиона долара във федерален съд в Ню Йорк, а притежаваната от нея австралийска авиокомпания бе приземена. Това повдигна опасения относно състоятелността на "777 Partners" за собственик на футболен клуб.

Докато говори на заседание на парламентарна комисия на британското правителство, главният изпълнителен директор на бе запитан за ролята на лигата в надзора на потенциалната сделка. "Искам да изясня каква е ролята на Висшата лига в това като регулатор - тя е да направи проверка, а не да реши на кого настоящият собственик иска да продаде клуба си. Това е негово решение. В момента той иска да продължи да води дискусии със 777 Partners", поясни Мастърс.

Той присъства на заседание на комисията за обсъждане на предложения законопроект за управление на футбола, който ще създаде независим футболен регулатор, натоварен да гарантира финансовата устойчивост на клубовете и английското първенство. Част от мисията на регулатора ще е да засили проверките за това кой може да притежава отбор.

На Ричард Мастърс бе казано, че случаят не показва, че лигата е управлявана от "обективност и сигурност" и може да е такъв, при който регулаторът ще отхвърли потенциална сделка.

"Висшата лига даде много ясно условията, които трябва да бъдат изпълнени от 777 Partners, ако иска да стане собственик на Евертън. В момента, тъй като поглъщането не е потвърдено, ще оставя на комисията да направи свои собствени заключения за това къде сме с това", заяви Мастърс.