Футболният клуб Ливърпул е близо до сделка за поглъщане, която може да бъде осъществена до края на годината от регистрирана в Дубай фирма, съобщава Франс прес.

Английският клуб е дал разрешение на Dubai International Capital (DIC) да проведе пълно проучване на документите и счетоводството с оглед възможна оферта от 450 млн. паунда.

Вестник The Sun съобщава, че президентът на Liverpool Дейвид Мурс се е съгласил да се откаже от контрола и да продаде част от дела си от 51%.

В съобщението се казва, че от сумата 450 млн. паунда (€670 млн.) ще бъдат разпределени 250 млн. паунда за изграждане на нов стадион и 80 млн. за покриване на дълговете, както и за клуба, който е оценен на 170 млн. паунда.

Ливърпул търси чуждестранен инвеститор от няколко години - досега неуспешно. Предишните потенциални купувачи са били Робърт Крафт (собственик на New England Patriots от NFL), Джордж Жилет, собственик на хокейния тим Montreal Canadians, както и предишния премиер на Тайланд.

Жилет се среща с Мурс и изпълнителния директор на Ливърпул Рик Пери през миналия месец в САЩ. Смята се, че Мурс не се е разбрал с Жилет, защото първият - президент и доживотен фен на именития отбор - е предпочел по-анонимния подход на дубайската компания, вместо възможността Жилет да постави свои хора в управлението на футболния клуб.

DIC е поделение на Dubai Holdings, които са собственост на арабската държава. DIC се управлява от Самеер Ал Ансари и е собственик на „Мадам Тюсо груп" и веригата хотели Travelodge.

Ако следката се осъществи, Ливърпул ще влезе в дългия списък на притежаваните от чужденци британски футболни клубове, сред които са Манчестър Юнайтед, Челси и Астън Вила и Уест Хем и Портсмут.

Първата сделка беше на Челси с Роман Абрамович преди три години. Тогава руският магнат 140 млн. паунда (208 млн. евро) и покриване на натрупаните от лондончани 80 млн. паунда дълг.