Българският ефир може да остане без пряко излъчване на срещите от Английската висша лига, пише в. "7 дни спорт". Причината за това е в умопомрачителната цена, която International Management Group, е поискала от собственика на Нова броудкастинг груп. Тази компания в края на миналата година придоби правата за препродаване на мачовете от английското първенство за телевизионно излъчване.

Според информация на вестника офертата е за близо 30 млн. евро за 3 години. Досега правата за България се търгуваха за 3,8 млн. евро на сезон, което прави 11,4 млн. евро за тригодишен пакет. Когато чул цената, главният изпълнителен директор на Нова броудкастинг груп Дидие Щосел директно заявил, че при такива параметри разговор изобщо не може да има. Вариант някой да закупи сам правата практически не съществува. Пазарът е толкова свит, че тези пари не могат да се избият никога.

Единственият вариант е, ако се обединят два субекта - телевизия с друга телевизия или телевизия с мобилен оператор. Нова броудкастинг груп е предложила партньорство на телекомуникационната компания М-Тел, която има и собствен пакет за кабелна телевизия в своето портфолио. Ако Нова и М-Тел заедно се разберат с фирмата посредник за разумна цена, те ще си разделят разходите и пакета с мачове. В противен случай английски футбол в българския ефир няма да има.