През 2018 година глобалната икономика ще запише най-силния си растеж за последните седем години благодарение на възстановяване на световната търговия и инвестициите, смятат от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Те обаче предупреждават, че евентуална търговска война може да помрачи позитивната прогноза.

През тази и следващата година страните от Г20 ще растат с по 3,9 процента -- най-високото ниво от 2011 година насам. Прогнозата бе повишена от 3,6 процента. Част от оптимизма идва и от очакванията, че намалението на данъците в САЩ ще помогне на световната икономика.

ОИСР смята още, че възстановяването на бизнес инвестициите ще запази ръста на световната търговия с около пет процента през тази година.

В същото време обаче световната икономика е уязвима от напрежението, което администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп създаде, въвеждайки мито върху вноса на стомана и алуминий.

Организацията предвижда растеж на икономиката на Съединените американски щати от 2,9 процента през тази година и 2,8 процента през следващата, а данъчната реформа добавя между 0,5 и 0,75 процента ръст.

Еврозоната ще се разширява с 2,3% през 2018 година и 2,1% през 2019 година.

Великобритания обаче изпуска световния ръст и изостава от останалите развити икономики. Според ОИСР растежът на Острова ще бъде едва 1,3% през тази година и 1,1% през следващата.