Цените на дребно на храните в САЩ през 2016 г. са се понижили с 1,3% и това е първият им спад от 1967 г. насам в сравнение с предходната година, обявиха от аграрния департамент на страната.

Необичайното поевтиняване се дължи на съчетание от фактори, изтъкват експертите на ведомството.

При месото, яйцата и млечните продукти например причината е в разширяването на производството. Освен това ниските транспортни разходи заради поевтиняването на горивата през първата половина на 2016 г. и поскъпването на щатския долар спрямо останалите световни валути осигуриха допълнителни възможности за понижаването на цените на храните.

За посочения 50-годишен период цените на дребно на храните са нараствали средно с по 4% годишно, макар че различията по години са сравнително големи.

На фона на трусовете на пазарите на енергоносители и храни, предизвикали силната инфлация през 70-те години на ХХ век, поскъпването достига 16,4% през 1973 г. и 14,9% през 1974 г., докато през 2009 и 2010 г. повишението на цените е минимално, след като рецесията от 2007-2009 г. упражни натиск върху цените на множество стоки, включително храните, пише SINOR.bg.