Индия се превърна в най-бързо развиващата се икономика в света през последното тримесечие на 2017 г., но Брутният вътрешен продукт на страната може да постигне растеж с двуцифрени темпове. 

Според прогнозата на Централната банка на страната, БВП на Индия ще нарасне с 7.4% през фискалната 2019 година след увеличение от 6.6% през предходната година. 

"Устойчиво темпът на растеж е около 7%", а той може да бъде и по-голям, с регулаторни решения, които да подкрепят производството", казва интервю за телевизионния канал CNBC Анил Рай Гупта, председател и управляващ директор на индийския енергиен гигант Havells. 

Тези решения трябва да включват по-широко използване на трудовите ресурси, както и политики, благоприятни за бизнеса. 

За да постигне растеж на брутния вътрешен продукт от 10%, на Индия е необходимо да осигури нарастване на сектора на услугите с 20%, както и допълнителен ръст от 4% и 8% в селското стопанство и промишлеността, отбелязва още Анил Гупта.

Според бизнесменът икономическите основи на Индия са достатъчно силни, за да се постигне тази цел. 

Националната кампания "Произведено в Индия" и младото поколение, добрата демография, не само подобряват структурата на потреблението в страната, но и тласкат общия темп на икономически растеж към двуцифрено измерение, смята Гупта. 

Инвестиционните банки, като например Goldman Sachs , прогнозират, че индийската икономика ще нарасне с 7.6% през тази фискална година, която започна на 1 април, на фона на растящото търсене в икономиката.

По време на Световния икономически форум в Давос през януари премиерът Нарендра Моди заяви, че Индия работи върху това, да увеличи размерът на икономиката си до 5 трилиона долара през 20125 година.

За тази цел властите в третата по големина икономика в Азия се опитват да привличат повече инвестиции. През януари правителството облекчи ограниченията за преките чуждестранни инвестиции в няколко сектора, включително и като позволи на международни превозвачи да инвестират в държавната авиокомпания Air India.

Също така бе позволено на чуждестранни търговци на дребно, работещи под една и съща марка, да започнат местни операции без одобрението на федералното правителство. В допълнение, чужденците вече могат да притежават до 100% в брокерски фирми, извършващи сделки с недвижими имоти. 

След идването си на власт Моди смекчи правилата за инвестиране в отбраната, строителството, застраховането, пенсионната сфера и други сектори. Това доведе до рекорден приток на чуждестранни инвестиции през фискалната година, приключила през март.