С даването на ход на преговорите за "Брекзит" пред Великобритания стои трудната задача в следващите няколко години да предоговори отношенията си с Европейския съюз (ЕС). В това число влизат и условията, свързани с единния европейски пазар, които са от особено голямо значение за търговията и за бизнеса са британските производители.

Неизбежно обаче някои от индустриите ще бъдат изправени пред големи затруднения и ще поемат удара на "Брекзит" за сметка на други.

В свой доклад от националната статистическа служба на Обединеното кралство, публикуван в понеделник, посочват кои се очаква да бъдат най-засегнатите сектори на икономиката и за кои излизането от ЕС няма да е така осезаемо.

Според прогнозите една от най-засегнатите индустрии ще бъде производството на автомобили и автомобилни части.

"Автомобилният сектор е зависим от търговията с ЕС от една страна заради износа си на коли и от друга заради вноса на ключови за производството компоненти", се казва в документа.

"Съюзът е осигурил 42% от износа на коли от Великобритания и 88% от вноса на компоненти през 2016 година. Ако Островът бъде принуден да търгува с ЕС според правилата на Световната търговска организация, това може да означава 10% под формата на данъци за автомобилите", допълват от службата.

От друга страна отношенията с държавите членки са от решаващо значение и за финансовите компании в Обединеното кралство. Причината за това е, че страната е нетен износител на финансови услуги, а съюзът е основният пазар за тях.

"Финансови услуги за около 24 милиарда паунда или общо 45% от всички през 2015 година са били насочени към ЕС", става ясно още от доклада.