Юлиан Ненов е един от футболистите, които през последната година и половина асоциираха името си с може би най-големите успехи в историята на Дунав (Русе). Няколко дни преди рестарта на Първа лига, крилото смята, че "драконите" са напълно подготвени за предстоящата им тежка футболна пролет.

Ненов е изпълнен с увереност, че русенци ще съумеят да запазят своя елитен статут.

Техничарят също така сподели и своето мнение за случващото се в Дунав и как от отбор подвизаващ се в Лига Европа, "небесносините" стигнаха до дъното на родния ни шампионат.

А какво е мнението му за треньора Малин Орачев, ще се справи ли тима без Мирослав Будинов и има ли амбиции да се завърне в родния ЦСКА, прочетете в специалното му интервю за читателите на ТОПСПОРТ.

Привет, Юли. Дунав е към края на своята зимна подготовка. Доволен ли си от работата, която свършихте заедно с останалите ти колеги?

- Ами да, мога да кажа, че лагера в Турция премина доста добре и мисля, че сме готови за първенството както физически, така и тактически

Мистериозният бразилец Клаудио ще се бори за договор с Дунав (Русе)

Мистериозният бразилец Клаудио ще се бори за договор с Дунав (Русе)

Малин Орачев има няколко дни, за да реши бъдещето на нападателя

Очертава се тежък пролетен дял за твоя тим. Ще успее ли Дунав да запази мястото си в елита?

- Да, наистина ще бъде много тежко в мачовете. Само ние можем да си помогнем и съм сигурен, че ще запазим мястото си в Първа лига и през следващия сезон.

Снимка 328234

Източник: LAP.bg

Определено предишната 2017-а година бе изключително динамична за вас. Какво обаче се случи, че от отбор, играещ в Лига Европа, стигнахте до дъното в Първа лига? Къде се обърка всичко?

- Това беше най хубавата ми година във футбола изпълнена с много емоции. Честно да ти кажа и аз не знам защо така се получи. Може би много бързо ни се случи това и психически не бяхме готови да продължим да играем на същото ниво. Трябваше да надграждаме и да вярваме още повече в себе си, но явно и другите отбори почнаха да се съобразяват повече с нас и ни стана доста трудно.

Нагодихте ли се към специфичните изисквания на Малин Орачев? Мнението ти за вашия старши-треньор?

- Да, след подготовката се нагодихме всички към стила му и мисля, че ще се види в мачовете от първенството. Хубавото е, че иска да си подаваме топката и да играем бързо.

Снимка 305351

Източник: LAP.bg

Мнозина специалисти смятат, че големият проблем на Дунав е свързан с атаката, където бяхте напуснати от Миро Будинов. Съгласен ли си с това?

- Миро много ще ни липсва. Той е много добър нападател, но не мисля, че трябва да бъдем зависими от него. Според мен няма да имаме чак толкова проблеми в атака.

Веселин Великов: Измъчих се да убеждавам ръководството на Дунав за по-добри играчи

Веселин Великов: Измъчих се да убеждавам ръководството на Дунав за по-добри играчи

"Никой не очакваше да стигнем до Европа, а след това никой не пожела да надградим"

Ти си един от лидерите на отбора, готов ли си да го поведеш към спасението?

- Чак лидер не знам дали съм, всички момчета сме едно цяло и всички ще се борим за общата цел да не изпаднем и съм сигурен на 100%, че ще успеем.

За някои мачове през есента те видяхме в ролята на краен бранител, как се чувстваше на тази доста нетипична позиция за теб?

- И на мен ми беше доста странно и интересно (смее се). Имахме разговори с треньора и мисля, че ако се наложи пак да играя там, няма да ми бъде трудно.

Разкажи ни нещо повече за футболната ти кариера до този момент?

- Ами какво да ти кажа, преминах за мое съжаление през много отбори, докато не дойдох в Дунав, но футбола ни е такъв, че се налага да сменяваш често отборите. Бях във Враца, Монтана и Горна Оряховица преди да дойда в Дунав. За младо момче не е добре според мен да сменява отборите толкова често и се радвам много, че в Дунав останах повече и карам вече трета година.

Снимка 255949

Изградил си се като играч в ЦСКА. Амбициран ли си един ден да се завърнеш на "Българска армия" и да бъдеш сред основните състезатели на "червените"?

- Амбициран съм да успея във футбола и да направя една хубава кариера. Не ми е фикс идея да играя в ЦСКА.

Първа лига е интересно първенство. Стават много хубави мачове. Според мен на този етап единственият, който може да спре Лудогорец, е ЦСКА. Вижда се, че последните няколко мача не отстъпват по нищо.

Мнението ти за Първа лига? Ще успее ли някой да спре "диктатурата" на Лудогорец?

- Първа лига е интересно първенство. Стават много хубави мачове. Според мен на този етап единственият, който може да спре Лудогорец, е ЦСКА. Вижда се, че последните няколко мача не отстъпват по нищо.

Беше част от младежкия национален отбор, предполагам тайничко се надяваш и за повиквателна в мъжкия тим на Петър Хубчев...

- Всеки един футболист мечтае да играе за страната си и ако стане след време, ще съм много радостен.

Снимка 248764

Източник: LAP.bg

България определено е държава, която има големи таланти, но през последните години така и не можем да се доберем до участието на голям форум. Къде според теб се случва се пропуква тънката граница между очаквания и реалност?

- Ами не знам точно мисля, че не се работи както трябва в детско-юношеските школи. Когато бях юноша на ЦСКА, нямахме никакви условия за тренировки и това ограничаваше треньорите и не се подготвяхме на нужното ниво в сравнение с отборите в чужбина. Дано да успеем като държава за в бъдеще да се оправят тези неща и да настигнем отборите по света.

Малин Орачев: Доволен съм от контролата

Орачев: Доволен съм от контролата

"Днес дойде един нападател от Сенегал"

Какво е твоето бъдеще в Дунав? През зимата имаше ли интерес към теб от страна на родни и чуждестранни клубове?

- Имам договор с Дунав ще си го изпълня. След това ще мисля. Искам да се концентрирам в мачовете, които предстоят и да не мисля за отбори оферти и такива работи.

И в края на нашия разговор, какви са близките и по-дългосрочни цели на Юлиaн Ненов?

- Близките са да успеем да се спасим. А по дългосрочните са да направя хубава кариера в България и ако мога и имам късмет, да изляза в чужбина.

Снимка 259988

Източник: LAP.bg