Инвестиционната компания Advent International води преговори с френската фармацевтична компания Sanofi за купуване на нейния европейски бизнес по производството на генерични лекарства

Сделката за компанията Zentiva се оценява на 1,9 милиарда евро, се казва в съобщението на Sanofi. Очаква се приключването на придобиването да стане в края на 2018 година, след получаването на необходимите одобрения от регулаторните органи и окончателно съгласуване на договорните условия.

"Zentiva - това е надежден бизнес, в който работят талантливи хора. Ние смятаме, че той вече е показал своя потенциал за растеж. След комплексно анализиране на стратегическите възможности на нашето поделение в Европа за производството на генерици, решихме че предаването на този бизнес в ръцете на Advent е най-добрият вариант за осигуряване на неговия дългосречен успех", посочва по този повод генералният директор на Sanofi Оливие Брандикорт.

Sanofi купува още една компания в сектора за €3,9 милиарда

Sanofi купува още една компания в сектора за €3,9 милиарда

Преди седмица обяви придобиването на Bioverativ за $11,6 милиарда

Sanofi е една от най-големите световни фармацевтични компании и първа по големина в Европа. Тя е създадена през 2004 г. след сливането на Sanofi-Synthelabo и Aventis. За Sanofi в момента работят 110 хиляди души в 100 страни.

Advent International е една от най-големите световни инвестиционни компании, създадена през 1984 г. Към края на 2017 г. под нейно управление са били активи за 35 милиарда евро. Компанията работи в Северна Америка, Европа, Латинска Америка и Азия. Компанията се фокусира върху инвестиции в пет големи сектора: бизнес и финансови услуги; здравни грижи; индустриален сектор; търговия на дребно, потребителски услуги и отдих; технологии, медии и телекомуникации.