Белгиецът Вут ван Аерт от "Йъмбо Висма" спечели петия етап от Обиколката на Франция с дължина 183 километра от Гап до Прива с време от 4 часа, 21 минути и 22 секунди.

За 25-годишния Ван Аерт това е втора индивидуална етапна победа в "Тур дьо Франс". Той стигна до нея с мощен финален спринт, в който изпревари холандеца Сеес Бол. На трето място със същото време е ирландецът Саймън Бенет, а четвърти финалната линия пресече словакът Петер Саган.

Бенет поведе в класирането по точки при най-добрите спринтьори и така сълече "зеленото трико" от Петер Саган. Спринтовият финал не позволи да настъпят промени в генералното класиране.

С "жълтата фланелка" остава французинът Жулиан Алафилип от "Декьонинк-Куик Степ", следван на 4 секунди от британеца Адам Йейтс и на 7 секунди от словенеца Примож Роглич.  Миналогодишният победител Еган Бернал от Колумбия е шести на 17 секунди зад Алафилип.

В утрешния шести етап ще бъдат изминати 191 километра от Льо Теил до Мон Ейгуал. Етапът е равнинен в голямата си част, но в самия му край има три изкачвания - две от трета категория и едно от първа.