33-годишният колоездач от Казахстан Александър Винокуров е уличен в употреба на кръвен допинг (ЕПО), съобщи френският "Екип". Според информацията, лидерът на отбора на "Астана" е дал положителна проба след 13-ят етап на Обиколката на Франция, който бе индивидуално бягане по часовник и бе спечелен именно от Винокуров с феноменално каране.

Казахът спечели и последният, 15-ти етап, а в генералното класиране е на 23-то  място, като изостава от лидера Михаел Расмусен от Дания с 28 минути и 50 секунди.

От ръководството на "Астана" потвърдиха за положителната проба на Винокуров, като обявиха, че се оттеглят от участие в "Тур дьо Франс".

"Организаторите на Обиколката поискаха от ръководителите на "Астана" да изтеглят отбора от по-нататъшно участие, а също така да им бъде предоставена и Б-пробата на състезателя, след като тя бъде обявена", заяви говорителят на отбора Корин Дрюи.

"Не мога да коментирам ситуацията, докато не станат ясни резултатите и от Б-пробата на теста на Винокуров", лаконично коментира президентът на Международния колоездачен съюз Пат Маккуейд.

"Това е сериозно петно върху колоезденето, което никога няма да се изтрие", реагира на новината британският колоездач Дейвид Милър.