„Министерството на младежта и спорта застава зад развитието на колоезденето в България и подкрепя инициативи, които биха спомогнали за популяризирането на този спорт у нас", каза заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков на среща с генералния секретар на Европейския колоездачен съюз (UEC) Енрико Дела Каса и с вицепрезидента на съюза Александър Гусятников. Двамата са на посещение в България по покана на Българския колоездачен съюз /БКС/.

Асен Марков връчи на Енрико Дела Каса почетен плакет на ММС от името на министър Красен Кралев.

На срещата присъстваха още Петър Бончев, председател на БКС, и председателят на Балканския колоездачен съюз Николай Колев.

Заместник-министър Асен Марков представи пред Енрико Дела Каса и Александър Гусятников възможностите на многофункционалната спортна зала „Колодрум" в Пловдив за организиране на световни и европейски първенства по колоездене. Българският колоездачен съюз кандидатства за провеждане на Световно първенство за юноши и девойки старша възраст на писта през 2016 г., както и за провеждане на Европейско първенство за мъже и жени до 23 години през 2017 г, стана ясно от думите на Петър Бончев. Българският колоездачен съюз разчита и на подкрепа от страна на европейската организация за развитие на пистовото колоездене както с техническа помощ за осигуряване на различни съоръжения, така и с обмен на квалифицирани треньори. Важна е подкрепата на Европейския колоездачен съюз и за изпращане на повече български деца за обучение в специализирани училища, както и организиране от Световния колоездачен съюз на кампуси в България.

Александър Гусятников и Енрико Дела Каса ще посетят и Пловдив, за да се запознаят с възможностите на спортна зала „Колодрум". Тяхното впечатление от обекта е от изключителна важност за лицензирането му според стандартите на Световния колоездачен съюз (UCI).