Сър Брадли Уигинс успя в опита си да подобри световния рекорд в едночасовото колоездене на писта. Той размаза предишното върхово постижение на на сънародника му Алекс Даусет с повече от километър и половина. На овала в олимпийски велодром в Лондон 35-годишният англичанин навъртя 54.526 километра за 60 минути. Даусет беше изминал на 2 май на велодрома в Манчестър 52.937 километра.

Още когато германецът Йенс Фойт постави първия рекорд под новите правила на 18 септември 2014 г., Уигънс обяви, че ще направи само един опит да го подобри.

Шампионът от "Тур дьо Франс" за 2012 г. се концентрира изцяло върху подготовката за днешното си излизане на пистата в Лондон.

Уигинс, който направи впечатляваща кариера както на шосе, така и на писта, написа поредна златна страница в своята биография и постави летвата в тази дисциплина изключително високо.

Британецът направи малко над 218 обиколки на олимпийския колодрум, като показа блестящо равномерно темпо. Разликата между най-бързата и най-бавната му обиколка днес беше едва три десети от секундата.

"Просто съм щастлив, че свърши. Това е най-близкото нещо като усещане до очакването на бебе. Беше мъчително. Започваш да отброяваш минутите", каза Уигинс, след като изчака да минат продължилите над пет минути аплодисменти.

"Ако това беше единственото нещо, което съм направил в кариерата си, вероятно щеше да остане незабелязано. Но да го направя след всичко, което съм постигнал и толкова стар, е чудесно. Винаги съм се сравнявал с най-великите и съм много щастлив да бъда в такава компания", каза още новият рекордьор.