Почивните празнични дни са благодатна обстановка за коментари, които имат за цел да изкажат всичко най-позитивно за футболния Левски. Анализи, студиа, подкасти... Навсякъде се отбелязва едно - грандът от "Герена" се събуди и е готов да сътвори своята нова приказка под ръководството на Станимир Стоилов.

Финалът за Купата между ЦСКА и Левски ще е на друга дата?

Финалът за Купата между ЦСКА и Левски ще е на друга дата?

Местят го на 15 май

"Сините" заслужиха суперлативите за своето представяне, тъй като изиграха по "професорски" двата полуфинала с хегемона Лудогорец, а от тази пролет са и отборът, от който лъха най-много на футбол. Признават го от Разград, София, Половдив и още куп важни дестинации за най-популярната игра у нас.

Снимка 571652

Източник: startphoto.bg

Но, за да бъде написана първата глава на новата левскарска творба е необходимо не просто вдъхновение от няколко качествени мача. Трябва да има събитие. Момент на слава, в който главните герои постигат заслужен триумф, при това срещу не по-малко бележит съперник. Ето защо възходът на този Левски минава през задължително спечелване на националната купа срещу ЦСКА.

Ники Михайлов и компания трябва да са щастливи, че именно вечният опонент ще бъде техен съперник на финала. 13 години без трофей са много, 3 години липса на успех над ЦСКА - също. Е, какво по-хубаво, край на всичко това да се сложи в средата на месец май. Селекцията на Станимир Стоилов притежава всички необходими аргументи за постигането на тази цел.

И нека приказката да продължи!

И нека приказката да продължи!

"Сините" вече взеха своя трофей този сезон

Нека припомни, че Левски е в поредица от три последователно загубени финала. Фенове, а дори и зложелатели, помнят добре как столичният клуб биваше съкрушен от Берое, Черно море и Славия. Във всички тези трофейни битки, левскарите влизаха в ролята на изявен фаворит. Допълнително напрежение, което винаги изиграваше лоша шега. Прибавете към тях грешни треньорски решения, индивидуални неточности на футболистите, липса на спортен шанс, и ето я формулата за провал. Някои я наричат и "прокоба", което за мен безкрайно несериозно.

Срещу ЦСКА обаче ще е друго. Колосите се изправят като равен с равен. Във Вечно дерби, било то и финал за купа, няма как да бъде откроен ясен фаворит. Именно този паритет в класите ще намали с едно по-малко притесненията в "синия" лагер. На националния стадион ще се играе футбол и това е най-важното. Срещу себе си Левски няма да види десет човека окопани в собственото си наказателно поле, молейки се да стигнат до дузпи.

Снимка 570910

Източник: LAP.bg

С оглед на случващото се в двата столични гранда през последните месеци, няма да бъде пресилено, ако кажем, че "сините" имат своите предимства спрямо "армейците". Започваме от най-важното - играта. Още преди смяната на Стойчо Младенов, ЦСКА изгуби агресията си в атака. Защитата започна да допуска груби грешки и резултатите са налице. Прекомерната зависимост от Жорди Кайседо се оказва фатална, когато самият еквадорец определено не се намира във форма. Травмата на Юрген Матей пък разколеба съотборниците му в отбрана. Самото "червено" достигане до финал беше измъчено, където всичко се реши от лотарията на дузпите срещу Славия.

Петър Александров за Левски: Такова нещо отдавна не сме виждали

Петър Александров за Левски: Такова нещо отдавна не сме виждали

Свалям шапка и на публиката, и на отбора, и на треньорите, споделя той

От своя страна Левски повиши своето качество във всяка една от зоните на терена. В отбрана най-сетне бе подбрано точното каре защитници. В средата се разчита на креативността и тактическата грамотност на Илиян Стефанов, Филип Кръстев и Жоро Миланов. В атака вековниците притежават трансферната находка Уелтън, а дори и с по-скромни качества от Жорди Кайседо - Билал Бари компенсира трудностите си с отбелязването на гол с много "черна" работа" във финалната третина на игрището.

Снимка 567447

Източник: startphoto.bg

Здравата битка ще се пренесе и на треньорските скамейки. Алън Пардю има богат опит в най-силното клубно първенство - Висшата лига. Мениджър на годината за сезон 2011/2012 и два загубени финала за ФА Къп му дават достатъчно самочувствие, че може да спечели втори трофей в своята кариера. Станимир Стоилов обаче компенсира липсата на сериозни клубове във визитката си с - четвъртфинал за Купата на УЕФА, две участия в групите на Шампионска лига, веднъж Лига Европа и общо 13 отличия от престоя си у нас и в Казахстан. Лесно може да определите "кой е по-по-най".

Финалът идва в отличен момент за Левски, когато освен игрово, грандът се радва на изключителната симбиоза между фенове и ръководство. А какъв по-добър начин обединението да се превърне във френетична подкрепа на 11 или 15 май, когато от другата страна на терена или трибуните, ще бъде твоят исторически опонент. Естествено, същото важи и за "червена" България, но в момента думата "обединение" със сигурност не им подхожда.

Венци Стефанов: Левски са по-добри от ЦСКА, фаворити са за Купата

Венци Стефанов: Левски са по-добри от ЦСКА, фаворити са за Купата

"Нека на добрите хора се случват добрини"

Освен всичко казано до този момент, ЦСКА е перфектният опонент за финал и от историческа гледна точка. Левски има 9 спечелени директни битки за националния трофей срещу 7 за "армейците. Вкараните голове са 37:30 в полза на вековниците, а най-изразителната победа в тези сблъсъци също е в техен актив - 5:0 през 1998-а, навръх 50-годишнината от създаването на "червените".

Снимка 570090

Източник: startphoto.bg

Нямайте съмнение, че финалът на 11 или 15 май, ще се превърне в най-голямото спортно събитие у нас за последното десетилетие. Очаква ни футболна еуфория, която ще държи дълго всички засегнати страни в сблъсъка. Трофеят за Левски изглежда далеч по-важен за спечелване.

Остава да разберем дали Мъри Стоилов ще положи началото на втората "синя" приказка така, както написа редовете на първата си - с победа във финал за Купата срещу ЦСКА (2005 година). Отборът му разполага с всичко необходимо. Ще бъде епично!

Даниел Боримиров: Ще се справим с ЦСКА

Даниел Боримиров: Ще се справим с ЦСКА

"Няма да е нито за първи, нито за последен път"