От БФС обясниха защо решиха да изхвърлят Оборище (Панагюрище) от турнира за Купата на България през следващия сезон. Тежкото наказание бе наложено от Дисциплинарната комисия заради недопускането на публика на мача с Ботев (Пд). 

Ето съобщението на централата: 

"На 22.10.2020 БФС бе уведомен за издадена от кмета на гр. Панагюрище заповед футболната среща от 1/16-финалите на Купа България между отборите на Оборище (Панагюрище) и Ботев (Пловдив) да се проведе без публика "поради невъзможност за осъществяване необходимата охрана и контрол по време на срещата". Заповедта е издадена на основание писмо от ФК Оборище.

БФС неведнъж е подчертавал, че основната функция на футбола е да радва запалянковците, а лишаването им от възможността да подкрепят отборите си поради липса на организация и отказ за поемане на отговорност, не може да бъде толерирано. Невъзможността да бъде осигурена охрана няма как да бъде оправдавана с извънредната епидемична обстановка, особено предвид факта, че към този момент България бе сред малкото европейски страни, даващи възможност на привържениците да посещават футболни срещи. Въпреки че ФК Оборище бе предупреден, че в случая не изпълнява изискванията на чл. 28, ал. 8 и чл. 33, ал. 2 от Наредбата за първенствата и турнирите на БФС за сезон 2020/2021, клубът предпочете да играе без публика, като в писмото си до кмета на общината се обосновава с извънредната обстановка и въведените изисквания за носене на маски на открито. ФК Оборище не е единственият отбор, изпитващ финансови затруднения в тежката ситуация, но е единственият, лишил феновете от възможността да гледат футбол поради тази причина.

На 10.11.2020 г. на свое заседание Дисциплинарната комисия взе следното решение: "За недопустимо от нормативните актове на БФС взаимодействие между ФК "Оборище" гр. Панагюрище и община Панагюрище, нарушаващо феърплея и спортсменството в администрираното от БФС първенство за Купа България - предвид чл.17, ал.2 от Устава на БФС и на основание чл. 6, ал. 7 във връзка с чл.6, ал. 8 от ДП /2020/2021/, ДК при БФС лишава ФК "Оборище" гр. Панагюрище от право за участие в турнира за Купа България за сезон 2021/2022 и налага имуществена санкция в размер на 2500 лева."

БФС се противопостави на Апостол Апостолов и твърденията му за поръчково съдийство във Втора лига

БФС се противопостави на Апостол Апостолов и твърденията му за поръчково съдийство във Втора лига

Ето какво написаха от родната федерация