За разлика от други години, този път зимната подготовка на ЦСКА преминава доста дискретно, без много шум, без ярки съперници и излишни приказки, но се усеща пределна концентрация и амбиция. Впрочем подобна професионална тишина е характерна за сериозните клубове, защото както банкерите казват, че парите обичат тишината, така и подготовката, селекцията и въобще вътрешната кухня на отборите изискват спокойствие и известна херметизация. Това е особено важно, още повече на фона на периода преди идването на Гриша Ганчев в клуба, когато от всички медийни и не само чешми течеха какви ли не реални и абсурдни истории около червения клуб. Затова тази зимна тишина около 31-кратните шампиони може да се приеме като нещо положително.

Що се отнася до селекцията - и по тази тема няма фойерверки. Ясно е, че съставът на ЦСКА е добре комплектуван, с ясно очертани титуляри и първи подгласници, така че няма необходимост от резки и прибързани движения. Естествено, при евентуална раздяла с фундаментални фигури като Али Соу и Валентин Антов, картината би се променила драстично, но на този етап двамата остават, което е добра новина.

Има и още един важен аспект - Акрапович започва леко и внимателно да опипва почвата около няколко млади армейски таланти. Става дума за вече познатия Смоленски, започва да се появява и друго обещаващо момче - Бучков. Дори и един измежду тях двамата да повтори пътя на Вальо Антов, това ще бъде отлично постижение. В анкетата за "Футболист на годината", в една тежка година за българския футбол, нулева за националния тим, Антов получава признание не само защото е млад обещаващ роден играч, но и заради забележителната европейска есен на ЦСКА. Журналистите и футболната общественост са петимни за освежаващ български талант.

Относно втория дял от подготовката на червените, те съвсем логично избраха да тренират в спокойна и позната обстановка в България, а и прогнозите сочат, че предстои добро и меко време у нас. Освен това съперници като кандидатите за елита Локо София и Пирин, както и солидният тим на Ботев Враца, в никакъв случай не са по-слаби проверки от резервите на някои по-елитни клубове или пък поляците от Стал Миелец. И в този подход има логика. Да не забравяме, че преди десетилетия някои от най-големите армейски отбори в историята се готвеха в Петрич, Сандански или край морето преди някои от най-големите си европейски епопеи. Смисълът, качеството и стойността на една подготовка се виждат в официалните мачове. Преди години ЦСКА биеше в контроли противници от ранга на Интер Милано, Стяуа, Легия, Спарта Прага, а после се препъваше в скромни отбори на вътрешната сцена.

Валентин Антов с обширно интервю за ТОПСПОРТ: Не знам за интерес от Рома и Арсенал, важно е да се развивам в ЦСКА

Валентин Антов с обширно интервю за ТОПСПОРТ: Не знам за интерес от Рома и Арсенал, важно е да се развивам в ЦСКА

"Най-добре се представих срещу Рома и Левски, най-слабо в Швейцария"