Феновете на ЦСКА са огорчени от избора на Димитър Илиев за най-добър футболист на България за 2020-а година. За сметка на Валентин Антов. "Червените" все пак са с три отличия. Точно Антов беше избран за най-добър защитник, Тиаго за халф номер 1, а Али Соу за най-добър чужденец. Признанието за ЦСКА е голямо, защото футболист на отбора не беше първи само за поста вратар и нападател. Радостта на "армейците" щеше да е пълна, но не се получи. Заради факта, че най-важната индивидуална награда не отиде у Антов. 20-годишният защитник можеше да бъде едва вторият, ставал футболист на годината на тази възраст. До момента го направи единствено Георги Миланов - с екипа на Литекс. 

Не искам да омаловажавам втората поредна победа на Димитър Илиев. Но Антов също заслужаваше върха, който рано или късно ще изкачи. Защото талантът му е видим още от дете. Той е най-младият капитан в историята на ЦСКА - сложи лентата едва на 14. Работи упорито и се развива - всеки месец и година. А характерът и отношението му не са типичните за български футболист. Особено млад такъв. Антов е уникален. Спазва режима, не се забърква в никакви скандали, винаги е бил за пример. Детето-чудо на ЦСКА стана мъж, който предизвиква симпатии и уважение. 

"Сега Антов, до няколко години Брилянтов" - токова беше заглавието ми на коментар за Вальо след първите му мачове за 31-кратния шампион. Той го оправда. Той е диамант за ЦСКА и футбола ни, той е бъдещето. 

Е, бъдещето не започна от днес. А можеше. Тази награда би повлияла отлично за още по-доброто развитие на защитника. Което е добре и за национални ни отбор. Там пък с нищо не може да запомним Митко Илиев, по една или друга причина. 

Сигурно много хора ще сложат на везните двете купи, които нападателят спечели с Локомотив (Пловдив), едната точно срещу ЦСКА. Но "Футболист на годината" е индивидуална, а не отборна награда. А вкара ли гол в редовното време и продълженията на финала Илиев? Не! Значи Валентин Антов си е свършил перфектно работата в този пряк сблъсък на терена. 

Ще кажете, че Митко е донесъл Суперкупата с попадението си срещу Лудогорец. Така е, и то със страхотен гол. Но повече ли е това от пробива на ЦСКА в Европа, постигнат до голяма степен заради Антов, който беше отличен в изявите си и срещу БАТЕ, и срещу Базел, и най-вече срещу Рома при 0:0 на "Олимпико"?! Спомнете си срещу какви нападатели игра и по какъв начин това 20-годишно момче. Ами победата над Рома в София? Два гола за ЦСКА през есенния полусезон... Те са най-малкото. Освен като защитник, Валентин Антов е на ниво и на поста опорен халф. Един от лидерите на "червените", от играчите с най-много минути на терена. Не закъсня интереса към него от големи европейски отбори - като Рома и Арсенал. 

Вальо Антов заслужаваше награда още сега. Ако продължава в същия дух, грехота е да не му я дадем в следващите години. Но, като се върнем в миналото, призът не е печелен от Димитър Якимов, Петър Жеков, Георги Денев... А в същото време 3 пъти отиде в Ивелин Попов (нищо лично към Попето, просто нивото на футбола ни толкова падна, че реален конкурент по това време нямаше). Каква е стойността на тази награда? Все по-незначителна. Даваме ли път на младите? Много често само на думи. Аз сложих Валентин Антов на първо място. И пак бих го направил. Защото го заслужава. И ще продължи да го доказва. 

Димитър Илиев е футболист №1 на България за втори пореден път
Обновена

Димитър Илиев е футболист №1 на България за втори пореден път

Негови подгласници останаха Валентин Антов и Антон Недялков