В четвъртък вечер за пореден път станахме свидетели на това, че във футбола има закономерности, които са непреходни. Играта е динамична, развива се, променя се, но традициите и повелите остават завинаги. ЦСКА отново показа, че независимо от обстоятелствата и моментното състояние, когато става въпрос за двубои от евротурнирите, тимът е способен на подвизи. И втората поредна победа над Базел в рамките само на 2 години доказва това.

Да, червените още не са си осигурили участие в групите на Лигата на конференциите, но показаното на стадион "Васил Левски" записва поредната славна страница в армейската история. И в Борисовата градина продължават да мечтаят само защото са ЦСКА и носят на гърдите си завета на предишните поколения.

Към този момент база за сравнение между червените и швейцарците няма. Едните разполагат с полуразрушен стадион, клубът е раздиран от вътрешни напрежения между феновете, а част от привържениците бойкотират, несъгласни с политиката на ръководството, съставът все още е неизбистрен, селекцията основно се прави по никое време, а отборът демонстрира колебания, които към този момент се наричат "грешки на растежа"...

ЦСКА винаги продължава напред след победа с 1:0 у дома

ЦСКА винаги продължава напред след победа с 1:0 у дома

Статистиката е категорична

И този тим се изправи срещу мощна селекция, съставена от футболисти, преминали през най-високите стъпала на европейския футбол. Играчи, на които всичко им е подредено и чието възстановяване, подготовка, база, заплати дори не влизат в графата "мечтани" за повечето от момчетата на Саша Илич.

На терена обаче разликата бе с обратен знак. ЦСКА доказа, че е роден за големи европейски вечери и Базел бе поставен на колене. Армейците победиха точно както пожела сръбският наставник - с отборна игра. След последния съдийски сигнал мнозина привърженици на червените сигурно са се впуснали в сладки спорове кой е бил най-добър през 90-те минути. Едните са били за Християн Петров, други за Линдсет и Грасес, трети за Турицов или Вион, а немалко са изтъквали спасяването на Бусато в последната минута на първото полувреме.... И всеки един има право. Саша Илич постигна това, за което се говореше в последните 2-3 години. Той върна настроението, вкара динамика, разнообразие и агресия, а ротациите вече са плюс, а не проблем...

За червените предстои по-трудното. На реванша те ще срещнат един можещ, амбициран и готов на всичко съперник, за когото продължаването напред е задача номер едно. И дори армейската приказка в Европа да не продължи, то успехът в София трябва да даде необходимото самочувствие и да послужи за катализатор на възхода за предстоящите мачове по родните терени. Защото само дни след реванша армейците ще имат сериозен тест, който няма да е само игрови, а и емоционален, и психологически. Тест, в който трябва да затвърдят показаното в четвъртък вечер на Националния стадион, когато получихме поредните ярки доказателства, че харизмата не се купува с пари, а заучените фрази, колкото и силни да са, не значат нищо, когато са изречени популистки.

Каквото и да стане на реванша, играчите на ЦСКА могат да бъдат горди с постигнатото, защото дори да отпаднат, ще го сторят срещу водещ европейски отбор, а няма да преклонят глава пред симпатична група плетачи на рибарски мрежи.