Шестте точки аванс на Лудогорец пред ЦСКА във временното класиране са и много, и малко.

За България обаче обикновено са непосилни за стопяване. Особено ако става дума за дистанция между първи и втори в таблицата.

В цялата история на българския футбол на пръстите на едната ръка се броят случаите, когато такава разлика е била стопявана.

Тази на ЦСКА обаче не помни такъв случай. Когато стават шампиони, "червените" обикновено си опичат нещата рано-рано и далеч преди края на есенния дял оглавяват класирането. Така е било при почти всички техни титли. Изключенията са 7.

Толкова са шампионатите, в които ЦСКА не е бил начело на Коледа и Нова година, но все пак е успял да направи обрат за титлата. Нито веднъж обаче това не се е случвало след голямо изоставане.

В два от сезоните дори няма точково изоставане, а "червените" са отзад само по головата разлика. Така е през 1974/75 и 1982/83. В тях ЦСКА дели първото място през зимната пауза съответно със Славия и Левски.

И в двата случая"армейците" финишират с титлата в ръце. Именно 1983-а е последната година в историята на ЦСКА, в който титлата идва след обрат през пролетта.

На полусезона точките са равни. В 24-я кръг Левски бие "червените" с 3:0 в директен сблъсък и излиза начело с една точка аванс. После обаче "сините" губят два пъти в провинцията от Беласица и Етър, което помага на ЦСКА да ги изпревари.

Оттогава досега изминаха 38 години, в които ЦСКА няма спечелена титла, ако не е бил първи през паузата. Реално най-големите обрати дотук "червените" са ги направили от два пункта изоставане, които при сегашното точкуване се равняват натри.

От такива изходни позиции те изпреварват Левски през 1975/76 и 1981/82. През 1965/66 отстъплението от"сините" в края на декември е 3 точки, но пък ЦСКА има мач по-малко.

Специално в битките между "червените" и Лудогорец сегашното положение прилича на това от сезон 2018/19. Тогава "орлите" пак зимуваха на върха с 6 точки пред ЦСКА.

Това беше и единственият от последните няколко шампионата, в които "червените" поддържаха интригата до последния кръг и загубиха битката само с една точка изоставане в крайното класиране.

ЦСКА беше с 6 пункта и зад Литекс през паузата на сезон 1997/98. Тогава обаче по-сериозен конкурент на "оранжевите" бе Левски.

"Армейците" завършиха трети в крайното класиране, на 8 точки зад шампиона от Ловеч.

Така статистиката, която се формира от точките събрани на този етап от сезона, не дава шанс за титла на ЦСКА, а най-много за поддържане на напрежението до края.

ЦСКА не преговаря със защитник на Марсилия

ЦСКА не преговаря със защитник на Марсилия

Искали са го преди време