Стамен Белчев е човек, който рядко застава под светлината на прожекторите. 47-годишният специалист обаче е от треньорите, които знаят какво искат да постигнат във футбола. В момента той е начело на дублиращия тим на ЦСКА, на който му предстои да изиграе втория си мач от първенството във Втора лига. В първата среща тимът спечели с 2:0 гостуването си на Созопол, като показа много добър футбол. От думите на Белчев в следващите редове ще усетите, че той не е от хората, готови да жертват бъдещето на своя отбор заради моментни резултати. Ето какво каза хасковлията пред "Тема Спорт".

Г-н Белчев, започнахте силно във Втора лига, побеждавайки един от отборите, които ще гонят промоция за елита - Созопол с 2:0, и то като гост. Феновете приеха с голям ентусиазъм успеха. Каква е вашата оценка за представянето на тима в тази среща?

- В действителност изиграхме добър мач, но не бе неочаквано за мен. Доволен съм от всички момчета. Има още детайли от играта, които трябва да изчистим. Сега не искам да говоря за тях, защото знаете, че съперниците не спят (смее се). Нека останат тези неща за мен, за да създам малко повече работа за противниците. Надявам се във всеки мач да се подобряваме от чисто футболна гледна точка. Искам да спечелим всичките си срещи до края на първенството.

Какво ви се хареса най-много в играта на отбора?

- Това, което изключително много ми допадна, е силният колектив. Видях, че бяха търпеливи и в двете фази на игра - и в защита, и в атака. В голяма част от двубоя държахме и разигравахме топката, това искам да виждам. Нормално е момчетата бързо да успеят да се сближат и да изградят връзка помежду си, когато всички влагат максимални усилия и подчиняват играта си на отбора и неговия просперитет. Държа изключително много на тактическата дисциплина. Излишно е вече да говоря за мотивация, защото това е нещо напълно нормално. Още повече когато става дума за ЦСКА, мотивацията идва от само себе си. Така и трябва да бъде.

Преди време казахте, че не държите на резултатите, а искате да направите така, че някои от вашите футболисти да стигнат до първия тим. Може ли с течение на времето да промените плановете си?

- В никакъв случай не бих жертвал развитието на отбора заради даден мач и резултат. Идеята е да помогна на момчетата да израснат и да стигнат до мъжкия тим. Това е целта. На първо място е важно да играем силен, атрактивен, ефективен и красив футбол, а след това ще дойдат и успехите. Когато работиш целенасочено, показваш тактическа дисциплина и знаеш какво искаш, рано или късно нещата ще се наредят.

В понеделник се изправяте срещу водения от Тодор Янчев Царско село. Ще може ли да продължите възхода си, тъй като и техният отбор е амбициран да направи нещо запомнящо се във Втора лига?

- Надявам се да продължим със силното си представяне и с игровото си израстване, това е първото, което ми се иска. В дебютния ни мач във Втора лига получихме подкрепа от феновете в Созопол. Това със сигурност даде тласък на момчетата. Дано и във втората си среща от първенството да покажем също толкова хубав футбол и лице. Разбира се, ще бъде от голяма полза за нас, ако феновете застанат зад момчетата.

Нека дойдат да ни гледат. Аз искам и срещу Царско село да водим играта и да покажем, че придобиваме нужния опит и не се притесняваме от нищо. Няма да е пагубно и ако някъде загубим през сезона, важно е младите играчи да израснат и в бъдеще да се наложат при мъжете. Нека хората заповядат на мача ни, така ще можем да промотираме и момчетата, които след време ще играят за представителния тим на ЦСКА. Няма да ви лъжа - необходимо е хората да са зад нас, защото така момчетата ще усетят армейския дух и ще придобият по-голяма увереност.

Как ви се струва нивото на останалите отбори във Втора лига като Несебър, Септември София, Поморие? Може ли ЦСКА да спечели освен елита и втория ешелон?

- ЦСКА винаги има възможност да спечели всяка една група, в която играе. По чисто административни причини дублиращият тим не може да влезе в елита. За съжаление дори първи да завършим, няма как да се възползваме от промоцията. Но мисля, че моите момчета имат абсолютно всички сили и шансове да завършат на върха в групата. Възможно е да стане така, че и Първа лига, и Втора лига да бъде спечелена от ЦСКА, защо не? Важно е да се противопоставим максимално на всеки един в шампионата. Затова ще бъде необходимо постоянство, не може един мач да сме добре, а другия зле. Знаете, че това е големият проблем за младите футболисти, е, аз ще направя всичко, което трябва, за да го премахнем и да бъдем постоянни в изявите си.

В първия кръг силно впечатление направи Милчо Ангелов, който вкара гол и записа асистенция. Има ли други, на които е нужно феновете да обърнат по-специално внимание и да следят с повишен интерес представянето им?

- Не искам да отличавам никого. Имаме много талантливи момчета, заслужаващи внимание. Специално за Милчо ще кажа, че през по-голяма част от подготовката показа добро ниво и постоянство. Отличавам колектива в мача със Созопол. Всички се представиха силно, което ме радва. С някои момчета поговорих и им казах какво желая от тях и къде трябва да вложат повече усилия. Аз искам да изградим силен отбор и силни характери. Личните качества ще изпъкнат, когато създадем добър тим.

Разговаряте ли с Христо Янев относно случващото се в дублиращия състав?

- Разбира се, че се интересува изключително много от момчетата, които тренират с мен. След всяка среща ми звъни, за да ме разпитва за представянето и детайли от играта. Освен това през седмицата се виждаме и говорим надълго и нашироко относно случващото се. Изградили сме много добра връзка и работим прекрасно. Той получава постоянна информация как са играли момчетата. Може би това е стимул за тях, че във всеки един мач трябва да дават максималното, защото утре може да се обадят и да ги викнат при мъжете. С Христо Янев имаме много допирни точки като футболни разбирания. Близки са изискванията ни. Работим по почти един и същи план. Не искаме даден играч, като отиде при мъжете, да се изисква коренно различно нещо от него. Той трябва да е подготвен за това, което го чака, и да го прави много добре.

Какво е мнението ви за Стойчо Атанасов, с когото работихте през изминалия сезон, а сега той се представя силно в първия отбор на ЦСКА?

- Не съм изненадан, че се наложи в първия състав. Той е много упорито и трудолюбиво момче, което има големи футболни заложби. В момента е титуляр в мъжкия тим и се надявам да продължи да радва феновете. Смятам, че несъмнено има качества да е в единайсеторката на ЦСКА. Разбира се, нужно е да подобрява някои неща от играта си, но за това думата имат Христо Янев и неговият щаб. Мога да кажа само, че притежава прекрасна скорост.

Работихте в Любимец точно преди влизането в елита през сезон 2012/13 и настоящият треньор на Дунав Веселин Великов ви бе помощник. Изненадан ли сте от това, което прави той в Русе, и че върна клуба в елита след 25 години изгнание?

- Водих Любимец точно преди влизането в елита, а Веско ми помагаше. С него те пробиха до А група (смее се). Добър ученик ми е. Радвам се много за него и се надявам да продължи да работи в същия дух и да израсне като треньор. Виждате, че неговите разбирания за футбола са свързани с това отборите му да разиграват топката, а не да използват дълги подавания от едната половина в другата. До голяма степен се припокриват с моите.

Какви са вашите амбиции за треньорската ви кариера?

- В момента работя за каузата "ЦСКА". Искам да бъда максимално полезен на младите футболисти и да направя така, че по-голяма част от тях да заиграят на високо ниво. Не гледам много напред в бъдеще за кариерата си.