ТОПСПОРТ представя поредната глава от книгата за най-великите мачове на ЦСКА в Европа - "Червената одисея". Тя излази на пазара на 25 юли. Автори са журналистите Станил Йотов и Цветан Дерменджиев. 

XIV глава

ЦСКА - "Ливърпул" 1982 г.

Честито, капитан Младенов!

С два гола Стойчо екзекутира европейския шампион "Ливърпул". Каква е тактиката на Аспарух Никодимов срещу Боб Пейсли? Спас Джевизов върнат назад да пази Греъм Сунес. Георги Велинов спасява ЦСКА с невиждан рефлекс. Факлите на победата.

Когато става въпрос за Ливърпул от края на 70-те и началото на 80-те години, впечатление прави контрастът между града и неговия едноименен футболен отбор.

Поначало в онези времена обстановката в Англия е кризисна. Масовата бедност в средната класа, стачките на работниците и вдигането на данъците са последвани от войната срещу Аржентина за Фолклендските острови.

В тази обстановка Ливърпул заема челно място в най-непрестижните класации. Той е градът с най-голяма безработица, най-висока престъпност, най-масова проституция и най-много наркомани. Сблъсъци с полицията, улични обири посред бял ден, хулигански банди - това е всекидневието на мрачния 800-хиляден град, разположен до неприветливите докове на северния бряг на река Мърси.

Но хората там имат щастието да разполагат с футболния отбор "Ливърпул" - господар на Европа в онези времена. Три пъти носител на Купата на европейските шампиони (1977, 1978, 1981), съставът на Боб Пейсли се явява и най-силният в света. Този тим умее две неща - да играе красиво и да побеждава.

Затова и в България тогава това е най-популярният и обичан чуждестранен отбор. Всички негови победи във финалите за Купата на европейските шампиони са излъчвани пряко у нас през това време. Пред вестникарските павилиони се водят сражения, когато става въпрос да си купиш "Старт" със снимката на "Ливърпул" от рубриката "За вашия албум" на последната страница. Именно от "Старт" българският запалянко вече е научил за мениджъра на клуба Боб Пейсли, за неговия предшественик Бил Шенкли, за вратаря Брус Гробелар, за Фил Нийл, Алън Кенеди, Марк Лауренсън, Фил Томпсън, Рони Уилън, Греъм Сунес, Сами Лий, Тери Макдермот, Кени Далглиш, Йън Ръш... И съвсем естествено, почти всички правоверни цесекари викат за червените от "Ливърпул". Нещо повече - макар и да играе в червено, у нас този отбор още тогава има хиляди почитатели, които иначе симпатизират на синия "Левски".

Според програмата на УЕФА първата четвъртфинална среща между ЦСКА и "Ливърпул" от турнира за Купата на европейските шампиони през пролетта на 1982 г. трябва да се играе на "Анфийлд", а втората - в София. Над ЦСКА още тегне лошият спомен от сблъсъка с този английски отбор година по-рано и двете загуби с 1:5 и 0:1.

Обаче треньорът Аспарух Никодимов може да е само на 36 години, но си е научил много добре урока от предишния път. Разузнаването на съперника е проведено чрез Борис Станков, известен бивш футболист на ЦСКА, сега служител в спортно-техническото направление. Станков заминава за Англия, за да подаде оттам най-точната информация за бъдещия съперник. "Въз основа именно на неговия подробен доклад реших каква тактика ще е най-добре да използваме", спомня си Паро.

Вечерта преди първия мач на "Анфийлд" Никодимов се оказва разпънат на кръст от английските журналисти. Те познават ЦСКА много добре от предния сезон. Един от въпросите, който най-много ги вълнува, е как българите ще пазят Греъм Сунес. Нали точно той година по-рано е вкарал три от головете? Въпросите валят отвсякъде. Никодимов отговаря: "Вижте, всеки ден не e Великден".

Всъщност неговият замисъл за Сунес е да го пази Спас Джевизов. "На "Анфийлд" Спас не игра като централен нападател, а беше позициониран вляво. Работата му беше да спира именно Сунес. Както винаги, Джевизов се справи чудесно, макар и този път в по-необичайна позиция. Два пъти му влезе, както си знае, и му взе страха. Майкъла успя да опази Йън Ръш, а Ради Здравков се бореше мъжката със Сами Лий. Цялата ни защита беше почти безупречна. Единственото, до което "Ливърпул" успя да стигне, беше голът на Рони Уилън. Но и ние имахме положения, при едно от които Стойчо Младенов по чудо не прати топката във вратата на Брус Гробелар", разправя прочутият армейски треньор.

"В този мач Паро Никодимов ме постави по-назад, в зоната пред защитата, за да им помагам и да пазя Сунес. През цялото време той не пипна топката, за разлика от мача през 1981-ва година, когато ни вкара три гола при загубата с 1:5. Решението на Никодимов беше продиктувано от това, че трябваше да използват физическите ми качества срещу такъв тип съперници. Няма да е пресилено, ако кажа, че по време на мача имаше моменти, когато открито провокирахме съперниците, някои от тях се държаха много надуто. Дори няколко пъти прекарах топката между краката на Фил Томпсън, капитанът, донесъл КЕШ на "Ливърпул" година по-рано", добавя Спас Джевизов.

Той и играчите му са посрещнати в София със заглавия като "Резултат, който вдъхва оптимизъм". "Така беше и срещу "Аякс" навремето! Съставих план за втория мач, според който да спечелим с 1:0 в редовното време и после да довършим англичаните в продълженията", разкрива още Никодимов.

В навечерието на реванша треньорът на ЦСКА изпада в много сложна ситуация. Ръководството начело с полковник Никола Миланов - Чопъра настоява отборът да бъде пратен на лагер в спортната школа. Иначе казано - в казармата. Паро опонира, че няма нужда, и настоява футболистите да бъдат настанени в хотела на базата "Червено знаме". "Въобще нямахме нужда от подобни военни условия. Напротив - в "Червено знаме" играчите се чувстваха чудесно. Идваха и техни приятели, потупваха ги по рамото, даваха им кураж...", разказва треньорът.

Той трябва да се пребори и с друго настояване на началниците. Те искат да отложат шампионатния мач на ЦСКА с "Левски", който е само четири дни преди този с "Ливърпул". Уж, за да са отпочинали футболистите.

"Не се съобразих с тези намерения и настоях да играем срещу "Левски", както си е по програма. И да паднем, какво толкова? Нашата цел беше "Ливърпул" и Европа, докато с "Левски" си играехме поне два пъти годишно. Освен това бяхме влезли в ритъм и нямаше проблем да играем в събота и после в сряда", казва още Паро.

Преценката му излиза правилна и с два гола на Цветан Йончев ЦСКА печели дербито с 2:1. Само че изниква нов проблем. Ради Здравков получава контузия и не се знае дали ще може да играе. Никодимов обаче се сдобива с уверението му, че излиза на терена и ще изкара поне едно полувреме (той играе така цели 65 минути). Подобно е положението със Спас Джевизов, който припада след удар със съперник по време на предишния европейски двубой с "Гленторан".

Джевизов: "В този мач получих страшен удар в слепоочието. Трябваше обаче да издържа, тъй като смените вече бяха направени. Не виждах нищо, не различавах дори цветовете на двата отбора. След мача се прибрахме с жена ми с автобус. Беше претъпкано, стана ми лошо, наложи се една стара жена да ми отстъпи мястото си, за да седна. Оказа се тежко комоцио, но и през ум не ми мина, че може да не играя срещу "Ливърпул". Стиснах зъби и още на другия ден отидох на тренировка. И до днес си нося последствията със зрението...", признава "деветката" на армейците...

Нотингам на колене пред ЦСКА!

Нотингам на колене пред ЦСКА!

Припомнете си великия мач в Англия