Крайно любопитна става положението във връзка с решението на Изпълкома на БФС за сключване на нов 5-годишен договор за телевизионните права на футболните мачове от Първа и Втора лига.

Очаква се мощно обединение на "червени" и "сини" - ЦСКА и Левски ще застанат рамо до рамо в опит да наложат "вето" върху това решение. Двата гранда на българския футбол искат по-голям дял от този, който им се полага в момента и който се предвижда да им бъде изплатен през следващите пет години. Те категорично не са съгласни с условията, които предлага настоящият и бъдещ контракт. Близката история не помни подобно обединение на двата най-популярни футболни клуба в България, което би довело до сериозна мажоритарна подкрепа за каквото и да е тяхно искане, ако привържениците на двата отбора и съвкупната синьо-червена футболна общност застанат зад него.

От Левски и ЦСКА твърдят и са категорични в това свое твърдение, че те имат основна заслуга във формирането на рейтинга на Пълва лига и че двубоите с тяхно участие са сред най-гледаемите от години насам. Най-висшето ръководство на двата отбора също така е недоволно от взетите сериозни и възлови решение на Изпълкома на БФС в четвъртък, при положение, че това ръководство на централата реално е в оставка, чака се нов Конгрес, съответно и нов Изпълком.

Заговори се, че от Левски дори са готови на крайни мерки по отношение на допускане на камери за оставащите домакински мачове на отбора. Засега се обмислят евентуалните последици от подобен краен ход. В същото време "сините" подготвят и проект-предложение до премиера на България, във връзка с тв-правата, което да бъде покрепено и от ЦСКА. От своя страна "червените" са готови също така на сериозна съпротива срещу настоящето статукво, като единствено отлагат каквито и да е действия в тази насока непосредствено след изиграването на финала за Купата на България идната сряда.

Най-голямото недоволство от страна на двата гранда идва от начина, по който е взето последното решение на Изпълкома - не е имало никакво предварително допитване до отборите, никаква анкета, както и евентуална дискусия. Миналата година отново през лятото имаше вълнения в тази посока. Тогава обаче не се състоя хипотетичното "съединение на силите" между ЦСКА и Левски. Сегашните информации обаче сочат, че в момента то е повече от реално.

Телевизионните права остават в "Нова" до сезон 2025/26!

Телевизионните права остават в "Нова" до сезон 2025/26!

Вижте за какви пари