ЦСКА продължава с колебливите си игри в края на есенния полусезон. Апатията от представянето в Първа лига се пренесе и в турнира за Купата на България, където "червените" мъчно отстраниха Арда в Кърджали (1:0). Възпитаниците на Милош Крушчич изпълниха мисията си да се класират на всяка цена.

Но в пореден мач липсваше каквато и да е креативност.

Снимка 456034

Източник: LAP.bg

Аргументите на гостите в атака се изчерпаха с типична изритана топка от защитник напред, която стигна до Али Соу заради безобразна грешка в "синьо". Преди години беше абсурдно за 31-кратните шампиони да се радват на такива победи. Само 12 месеца по-рано отборът беше започнал да налага интересен и резултатен стил с разсичащи подавания (б.а. да не се бърка с безцелно изритана дълга топка от централен защитник). Тогава Нестор ел Маестро внесе нужната тактическа кадърност, работейки по западен модел.

Липсват атаки, острота, фантазия...

Стадион "Васил Левски" приема евентуален двубой за Купата между ЦСКА и ЦСКА 1948

Стадион "Васил Левски" приема евентуален двубой за Купата между ЦСКА и ЦСКА 1948

Това е изричното желание на полицията

Креативоността в средата на терена е това, което отличава футболът. Най-великата игра, радваща окото на милиони по земното кълбо. Но трудно е да определим последните срещи на "червените" като радост за окото, а така е в цялата ни Първа лига, но това е друга тема. ЦСКА винаги е бил отбор, изповядващ атакуващ и атрактивен стил на игра. Липсата на голови ситуации идва от празнината в средата, няма кой да дърпа конците на "червените" атаки. Португалците Тиаго и Рубен Пинто изглежда се изчерпаха и добрите им игри са по-скоро проблясък, а не тенденция. Валентин Антов и Кристиян Малинов са страхотни млади български футболисти, които обаче са силни при рушенето, а не граденето на атаки. Контузеният Жанио Бикел - също. Греъм Кери вече е резерва, а за Денис Давидов забравихме. Това е халфовата линия на ЦСКА.

Защитата е единственото работещо звено в момента.

Снимка 456032

Източник: LAP.bg

Но дори тя понякога трябва да бъде оценявана критично, защото както Арда, така и Лудогорец четири дни по-рано създадоха стопроцентови положения за гол пред Бусато. Само неточният мерник на нападателите им и чудесните намеси на бразилеца пазят серията от 6 мача без допуснат гол. Която сама по себе си действително е впечатляваща на фона на трудното начало и многото грешки в ариегарда.

ЦСКА има късмет. До края на есенния дял има само два мача - с Арда и Дунав. Лошите резултати чукат на вратата, зимната пауза ще помогне на "армейците" да ги избегнат. Ще подари безценно време, в което отборът трябва да надгради много, за да постигне успехи в началото на новото десетилетие. А бъдещето изглежда оптимистично - нов стадион, платена емблема, няма и помен от баването на заплати, бойкотите и останалите проблеми от близкото минало. Остава промяна в най-важния елемент от един отбор - играта му.

Раул Албентоса е под въпрос за следващия двубой на ЦСКА

Раул Албентоса е под въпрос за следващия двубой на ЦСКА

Испанецът е с леко разтежение