Ако се доверим на историята, шансовете на ЦСКА днес срещу Лиепая в Лигата на конференциите са 75%. При досегашните се дебюти в международни турнири в 4 от 5 възможни случая армейците са записали победа в първата среща, като само веднъж не са успели да прескочат първото стъпало на надпреварата.

При абсолютния си дебют в Европа през 1956 г. в стария турнир за Купата на шампионите (КЕШ) - праотеца на настоящата Шампионска лига, те разгромяват с 8:1 първенеца на Румъния Динамо Букурещ в София и на практика обезсмислят реванша.

През 1965 г. при старта за Купата на носителите на купи ирландският Лимерик не представлява сериозна преграда. ЦСКА печели и двата мача - 2:1 в първата среща в Дъблин и 2:0 на "Армията".

През 1977/78 е единствената засечка срещу швейцарския Цюрих - сериозен съперник, който предния сезон е достигнал до полуфиналите в турнира за КЕШ. И в този случай армейците започват като гости, допускайки минимална загуба с 0:1. На реванша този пасив е заличен след половин час игра, когато Пламен Марков бележи. След почивката натискът в червено затихва и се стига до продължения. В тях териториалният превес отново е за ЦСКА, но вратарят на съперника Гроб впечатлява с няколко отлични изяви. Гостите обаче са много опасни на контра и при една от тях Кучинота бележи отблизо за 1:1 - резултат, който праща ФК Цюрих в следващия кръг.

През 2009/10 ЦСКА записва старта си в Лига Европа и на този случай заслужава да бъде обърнато допълнително внимание, доколкото той в максимална степен се доближава до настоящите реалности. Тогава червените правят сериозен пробив, макар и след трудно начало срещу Дери Сити. В първата среща в София победата с 1:0 идва след късен гол на Иван Стоянов. Реваншът в Дери също не е лесен. До 70-ата минута резултатът е равен, което държи двубоя напълно отворен. Голът на Маркиньос все пак внася успокоение, макар че до края домакините успяват да изравнят. Следващият съперник е Динамо Москва, който с оглед на бюджета си е абсолютен фаворит. В първия рунд в София голове не падат, но за нулевото равенство повече могат да съжаляват армейците, след като на два пъти гредите спасяват вратата на Габулов. В Москва Динамо повежда рано чрез Кержаков, но само четири минути по-късно Спас Делев възстановява равенството след пас на Йордан Тодоров. След почивката един от най-добрите на терена Иван Иванов бележи с глава за 2:1. Тази победа праща ЦСКА в групите на Лига на Европа - огромен успех с оглед на ситуацията в клуба и кадровия му потенциал по онова време.

Изброявайки стартовете на армейците в Европа, е редно да споменем и участието им в Интертото през 1986 г., когато те регистрират престижен успех с 2:0 срещу много сериозен отбор като ИФК Гьотеборг. Този мач окончателно оформя тенденцията, че при дебютите на международната сцена победата винаги е оцветена в червено, когато мачът е в София.

Накрая е интересно да отбележим, че Димитър и Любослав Пеневи си поделят едно интересно постижение. Двамата са единствените, участвали в европейските дебюти на армейците, и като футболисти, и като треньори. Чичо Митко го прави на терена срещу Лимерик, а след това води отбора срещу ИФК Гьотеборг за Интертото, като в същия мач Любо играе за ЦСКА.

Стадион "Българска армия" е готов за битка!

Стадион "Българска армия" е готов за битка!

Тази вечер