След загубата от Миньор в Перник с 0:2, пред ЦСКА има няколко варианта как да изиграят оставащите два мача срещу Литекс в София и Лудогорец в Разград.

Най-смелият вариант ще бъде да загуби от Литекс в София и да отиде в Разград да победи Лудогорец.

В момента ЦСКА има 66 точки и мач в София с Литекс, а Лудогорец 64 и среща в Каварна с Калиакра. Да приемем, че ЦСКА победи Литекс и направи 69 точки. Лудогорец ще спечели три точки срещу Калиакра и ще има 67 точки. В такъв случай ЦСКА може да си позволи лукса да играе в последния кръг за равен мач. Но след като цяла България видя как се свири през първото полувреме в Разград срещу Черноморец, тогава тези две точки аванс на „армейците" изглеждат направо несъстоятелни.

От тази гледна точка, дали ЦСКА ще отиде в Разград с актив от 69 точки (при победа над Литекс), от 67 (при реми с ловешкия тим) или с 66 (при загуба), няма никакво значение. Защото най-глупавият ход за „армейците" ще бъде да победят Литекс, или да направят реми с ловешкия тим, и да загубят от Лудогорец. Така хем отборът от Разград ще бъде шампион, хем вечният съперник Левски ще има вариант да стане трети и да играе със сигурност в Европа.

Един поглед към програмата на Левски, Черноморец, Литекс и Локо (Пд), които имат по 56 точки показва, че най-лесна е програмата на „сините". Те имат гостуване на Видима и домакинство на Светкавица.

Черноморец приема Локо (Сф), но гостува на Монтана. „Акулите" имат достатъчно аргументи да победят.  Но тяхното предимство е на терена. Няма никаква гаранция, че съдиите няма отново да ощетят бургаския тим. Така предимството за бургаския тим в директните двубои с Левски (2:0 в Бургас и 2:2 в София) ще остане безсмислено, ако двата отбора нямат равен брой точки.

Локо (Пд) приема Миньор и нищо не се знае в тази среща. А Литекс, след гостуването на ЦСКА, приема тъкмо Локо (Пд). Предполага се, че в Ловеч няма как да бъде ощетен местния отбор и то в последния кръг.

Една груба сметка показва, че Левски и Литекс могат да завършат с по 62 точки. Но в срещите помежду им „оранжевите" имат предимство - 2:3 в София и 1:0 в Ловеч.

Ако нещата са определени Лудогорец да спечели първенството, то финалистът за Купата на България Локо (Пд), дори и да загуби, пак ще вземе квота в евротурнирите. Останалите два отбора ще бъдат ЦСКА и евентуално Литекс.

Разбира се има вариант, в който ЦСКА да спечели срещу Литекс и да победи, или да завърши наравно срещу Лудогорец в Разград и да стане шампион.

Като говорим за участие в европейски клубни турнири Черноморец  е отборът който през целия сезон игра много хубав футбол. При това без никакви уговорки и най-много заслужава в края на сезона да се поздрави с третото място и евроквота.

Що се отнася до това какво става на „Армията" остават още два кръга и ще се разбере дали ръководството на „Титан" си е взело поука как се пази шампионски аванс. Или шефовете имат мазохистично и трайно желание отборът да не става шампион. Като става въпрос за мазохизъм разбира се, удоволствието е за босовете, а болката за публиката.

И още нещо. Милен Радуканов бе сменен през есента след като спечели осем поредни победи в шампионата. След това му подляха вода насред „Армията" за загубата от Славия с 1:2 и след ремито във Варна с Черно море за 0:0 се извърши грешка и младият наставник бе освободен от отбора.

Сега Стойчо Младенов спечели девет поредни мача. Загуби двубоите с Левски и Миньор. Ако отборът не стане шампион пак ли така лесно от „Титан" ще освободят и него?

И още едно нещо. До мачовете с Левски и Миньор се правеха розови изводи, че отборът можел без Зику, Платини, Делев и Нелсън. Само с Мболи и Мораеш, който очевидно има проблеми с изпълнението на дузпи - справка Враца и Перник.

След края на сезона ще се прибегне ли до поредната разпродажба? Този път на останалите Мболи,  Мораеш и някои от младоците измежду Станислав Костов и Антон Карачанков. А, забравихме за Присо...

На ЦСКА остава да изиграе два мача. Няма значение, че разликата е стопена, след като отборът е първи. Че срещу ЦСКА се свири тенденциозно в последните няколко кръга е видно. И Стойчо Младенов е прав като не си мълчи.

Но „Титаните" да не използват думите му и да се правят на жертви и по този начин да прикриват нежеланието си да направят отбора шампион.

Остават още два кръга, в които „Титан" могат да покажат, че искат ЦСКА да запази първото място, на което е в момента.