Бившият капитан на ЦСКА Тодор Янчев си спомни с умиление престоя си на "Армията". Сърцатият бивш защитник споделик пред "Дарик радио", че "червените" му липсват много.

"Да, липсва ми ЦСКА. Ден и нощ винаги съм бил свързван с любимия ми отбор. Благодаря на Господ, че имах шанса да съм част от ЦСКА, да съм капитан, да вдигна шампионска титла. Като знам какво величие от легенди са били в този клуб. Лятото на 2000 години пристигнах от Нефтохимик Бургас в ЦСКА.

Тогава бях изиграл близо 90 мача за Нефтохимик. Дойдох със самочувствие на лидер и на фигура, която може да поеме инициатива. Преди да отида в Нефтохимик, говорих с ръководителите на ЦСКА на Панчарево. Това беше 1994 година. Просто тогава си дадох сметка, че на 18 години трудно бих пробил в топ отбор като ЦСКА. Реших да опитам да се утвърдя с по-малък отбор. Тогава имах оферти от ЦСКА, Нефтохимик и Берое. Аз избрах Бургас. Тепърва тогава те влязоха в А група, а моят отбор Розова долина изпадна от Б във Вгрупа. Мисля, че не сбърках с този избор. Зряло разсъждавах. Не се подведох по сърцето си, което крещеше да избера ЦСКА", заяви Янчев.

Тодор Янчев: ЦСКА има голям шанс да влезе в групите на Лига Европа!

Тодор Янчев: ЦСКА има голям шанс да влезе в групите на Лига Европа!

"За мен във всеки един мач, в който съм бил капитан на отбора, е било гордост, чест и отговорност"

"При трансфера ми имаше разминаване с моя договор и с договора от Нефтохимик. Първият ни мач беше с Литекс на "Армията". Треньор беше Енрико Катуци. В тимовия лист оставиха едно празно място. Аз трябваше да започна като титуляр. Благодарение на феновете, които оказаха натиск пред БФС, започнах да играе титуляр. Реално не бях изиграл 1 минута за ЦСКА, а феновете започнаха да водят битка за мен. Аз и до ден днешен съм им благодарен", добави Янчев. "Още ме спират феновете. Взаимна любов", добави той.

"Настина да извеждаш ЦСКА в Европа с капитанската лента е невероятно чувство. Всеки един фен на ЦСКА знае успехите, които тимът е постигнал на европейска сцена. Като знаеш какви капитани са водили преди теб отборът, това е една отговорност и задължение. 49 мача имам в евротурнирите. Като цяло, ако не бях с леки прекъсвания в Турция, Гърция и Дания, може би щяха да са и повече мачове", каза Янчев.

"Много паметни мачове направихме. Лудият мач с Блекбърн. Тази публика ни накара до последно да вярваме и да се борим за успеха - 3:3 завършихме. С Шахтьор Донецк - 3:0. Чудесни мачове - с Рапид Виена. Най-злополучните? Още първата година с МТК Будапеща. Бяхме добър отбор, с два равни отпаднахме. Сещам се и за мачовете с Мура. Както има хубави, така и неприятно", добави той.