Вече бившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов не спря да повтаря, че отборът трябва да се задоволи със спечелването на "купичката" на България. Дано неглижирането на трофея при "армейците" е приключило. Защото точно през този сезон той е изключително важен, сравним дори с титлата, която 11 години поред, по една или друга причина, отива в Разград.

Докато Лудогорец стана шампион пред малко фенове на стадиона си, финалът за Купата е очакван от почти всички у нас. ЦСКА и Левски са отборите с най-голяма маса привърженици. Ако не вземат решение да преместят датата, Вечното дерби трябва да се играе на 11 май (сряда). За "червените" битката ще е на живот и смърт и това трябва да се повтаря всеки ден на футболистите. Причините са доста.

Снимка 562335

Източник: Фейсбук

Основната е напрежението по оста фенове-ръководство. Което ще ескалира, ако ЦСКА не вдигне отново Купата. Ще е твърде болезнено трофеят да бъде сдаден точно на големия съперник. И то, след като "сините" 12 години нямат нито едно отличие във витрината си. Да сложат край на "прокобата" именно срещу ЦСКА е кошмарен сценарий за всеки, който обича 31-кратния шампион на България.

Вече писах по темата - очаквам датата да бъде сменена. Написах и защо. Но, когато и да се играе финалът, актуалният носител на Купата трябва да докаже, че е по-добър от Левски. Така беше във всички двубои срещу "сините" до момента през сезона. ЦСКА първо победи с 2:1, след което последваха две нулеви равенства. Но "червените" имаха далеч по-чистите положения за гол и трябва да съжаляват, че не стигнаха до трите точки. ЦСКА е в серия от 10 срещи без загуба от Левски. Така че притеснението трябва да е в лагера на съперника. А самочувствието в този на "армейците".

ЦСКА отдавна е номер едно по спечелени титли. Левски води по Купи - 25 за "сините", 21 за "червените". Нов трофей за тима от Борисовата градина ще намали разликата до само 3 трофея. С оглед доминацията на Лудогорец в първенството, ЦСКА може да опита в следващите години да настигне Левски и по този показател. Ясно, титлата е основна цел, но да изравниш историческия си съперник, а защо не и да го минеш по Купи на България, ще е голямо постижение.

Снимка 570422

Източник: LAP.bg

ЦСКА ще трябва да се бори срещу историята и статистиката. Положението за "червените" не е никак розово, когато става въпрос за финал срещу Левски. Откакто турнирът носи името Купа на България, от сезон 1990/1991 насам, имало е 4 директни сблъсъка между тези съперници за отличието. В 3 от тях победител е Левски. ЦСКА побеждава с 3:1 през 1997 година, а през следващата "сините" отвръщат с разгромното 5:0 в тяхна полза. Следват нови 2 победи - с 3:1 през 2002 година и с 2:1 през 2005.

И за двата ни гранда финалът ще е с огромно значение. Но, загуби ли го ЦСКА, сътресенията и разочарованието там ще е по-голямо, отколкото при неуспех на "сините". Дано всеки в клуба го разбира добре още сега...

Официално: Левски с трансферен удар, подписа с Ивелин Попов!

Официално: Левски с трансферен удар, подписа с Ивелин Попов!

Вижте подробности