Мауридеш, Али Соу, Едвин Джеси, Жоржиньо, Рафаел Енрике, Евандро... Кирил Десподов.

Един единствен българин "тероризираше" противниковите отбрани с "червения" екип този сезон. От скоро родните голмайстори в ЦСКА са 0.

При това Футболист №1 на България за 2018 се подвизаваше предимно на фланга. Навярно някои вече забравиха Роланд Алберг, Хеан Бланко, Кевин Кубемба, Кевин Меркадо и Густаво Кулма. В любимец на феновете се превърна друг чужденец - Фернандо Каранга. Тези имена попадаха в стартовия състав на "армейците" миналата година. Български голаджии - не.

Снимка 351405

Източник: LAP.bg

В защита ситуацията е на противоположния полюс.

Една дузина мачове записа двойката Божидар Чорбаджийски - Николай Бодуров. Последният бе избран за най-добър български защитник за изминалата година. От скоро започна да се налага надскочилият възрастта си Валентин Антов. Най-младият капитан в историята на ЦСКА. Вдясно оперира Иван Турицов, който замести Станислав Манолев. Резерва е Стойчо Атанасов. Големи надежди се залагат на Ангел Лясков. Така изглежда изцяло българското каре в отбрана. Там чужденците са лукс, не необходимост.

Снимка 345779

Така и не се появиха наследниците на Велизар Димитров, Христо Янев, Стойко Сакалиев, Владимир Манчев...

Именно Манчев е последният Мохикан. Стана голмайстор на родната "А" Група през сезон 2001/2002 с 21 попадения. От тогава "червените" са имали само двама топреализатори на шампионата - чужденци (Фуртадо и Жуниор Мораеш), които не бяха еднолично на върха. Преди тях в сърцето на София играеше Димитър Бербатов. Свръхзвуковите пробиви бяха запазена марка на Мартин Петров. Наследили Петър Михтарски, Бончо Генчев а преди тях Любослав Пенев и кавалера на "Златната топка" - Христо Стоичков.

Нека не се връщаме по-назад, защото ще пропуснем някого. "Алената" фланелка са носили десетки емблематични фигури в атака. Герои и в националния отбор... където в момента също се търси нападател под дърво и камък.

Преди масираното налагане на чуждестранни стрелци, "армейците" проплакаха от своите млади надежди. Григор Долапчиев и Антон Карачанаков така и не разгърнаха потенциала си.

Снимка 302017

Източник: Sportal

Безследно изчезнаха гласените за бъдещи реализатори - Павел Головодов, Димитър Маймунков, Радой Божилов и други. Понякога прибързан трансфер е причината за празнинаната, която зейна след последния запомнящ се български нападател. Спас Делев и Иван Стоянов бяха продадени твърде скоро, а можеха да влязат в обувките на предшествениците си. В един момент 31-кратните шампиони заложиха европейското си бъдеще на Станко Йовчев...

Каква е ситуацията в "синия" лагер?

Снимка 333436

Източник: Официален сайт на ЦСКА

Левски също търси своята нова "златна деветка", но е на прав път. Станислав Костов може да не е Георги Иванов, но 19 гола в 26 мача е много добро постижение. За своето място на "Герена" чакат Атанас Кабов, Илия Димитров, Станислав Иванов, Мартин Петков...

Феновете могат да бъдат спокойни за защитата на ЦСКА. В атака ситуацията е по-скоро "чужденци за по един-два сезона". Търси се наследник. Нападател, който ще поднови прекъснатата историческа линия на велики голмайстори. Орисани да бъдат шампиони.

Грандове от Острова следят изкъсо изявите на Али Соу от ЦСКА

Грандове от Острова следят изкъсо изявите на Соу

Футболистът е впечатлил с изявите си за "червените"