Дилян Стойчев е един от големите таланти в школата на ЦСКА. Потомствен "армеец", халфът е капитан на "червените" до 16 години. Стойчев е в академията на най-успелия ни футболен клуб вече 8 години. ТОПСПОРТ запознава читателите си с него. Дилян даде интервю за първия български спортен сайт. Ето какво каза: 

Здравей! Разкажи на читателите ни за себе си. Кога започна да се занимаваш с футбол и само в ЦСКА ли си бил до момента? 

- Здравейте, казвам се Дилян Стойчев, на 15 години, уча в 12 СУ "Цар Иван Асен II" и съм в 9 клас. Тренирам в детско-юношеската школа на ЦСКА от 7-годишен. Минал съм през почти всички позиции на терена, но от няколко години се чувствам най-добре като дефанзивен халф. Първият треньор в клуба ми беше Кристиян Кюков, впоследствие треньори са ми били Даниел Моралес, Калоян Георгиев, Димитър Андонов, Цветослав Алтънов. Сега настоящ треньор ми е Ивайло Станев. Като всеки един от тях е допринесъл за моето развитие. 

Ти си капитан на отбора до 16 години. Какво значи за теб това? Какви са краткосрочните и дългосрочните ти цели във футбола?

- Да, така е - от няколко години нося капитанската лента, което е голяма отговорност, но в същото време е голяма чест за мен, защото моите съотборници и моите треньори са ми гласували доверие. Опитвам се винаги да бъда полезен на отбора, както на терена, така и извън него. Моята цел винаги е да се влагам максимално във всеки един мач и с всекидневни тренировки се стремим към спечелването на първенството и купата на България. И, както на всеки един млад футболист, мечтата ми е да се докосна до големият футбол.

Снимка 592586

Източник: От Facebook

Потомствен цесекар си. Беше в агитката по време на последния мач на първия отбор - гостуването на Ботев във Враца. Имал ли си оферти от други отбори и, ако си имал, защо ги отказа?

- Моите родители винаги са били от ЦСКА, както бабите и дядовците ми. Да, бях на мача с моя баща и моя брат, който също беше част от школата на клуба. Опитвам да бъда на всеки мач, за да подкрепям отбора и най-вече да гледам на живо как играят футболистите на моята позиция, да извличам най-доброто от тях. Имал съм предложения от други отбори, но тук се чувствам прекрасно. Имам подкрепата от треньорите и ръководството, искам да остана лоялен към клуба, който обичам. 

Стимул ли е за вас, младите футболисти историята на Валентин Антов, който стана капитан на първия отбор още на 14 години?

- Разбира се. Това е един от най-добрите варианти за развитието на един млад футболист. Всеки се стреми да мине по неговите стъпки. Той е един добър пример.

Снимка 592584

Източник: От Facebook

Кои са най-ценните ти спомени в школата на ЦСКА до момента и кой мач никога няма да забравиш?

- Най-ценните ми спомени са много. При всеки един треньор сме имали много постижения. Едни от най- ценните моменти е как сме ставали шампиони в различни възрастови групи, също така спечелването на турнира "Данониада" в България, което ни класира на турнир в Барселона. Там представяхме България и играхме на стадиона на Еспаньол срещу различни международни отбори. Друг безценен момент за мен беше един от мачовете от миналогодишната елитна група, където гостувахме на Лудогорец и ги обърнахме от 0:2 до 3:2 за нас. 

Кои са футболистите, на които се възхищаваш - от България и чужбина? Твоите любимци, от които се учиш... 

- Възхищавам се много на Амос Юга от ЦСКА, защото според мен е много интелигентен футболист и отиграва всички ситуации с лекота. От чуждестранните любимци са ми Де Бройне, Погба, Канте и още много.

А кой мач на първия отбор на ЦСКА е оставил най-голям отпечатък у теб?

- Мачовете са много, но най вече това е онзи финал за Купата на България срещу Монтана през 2016 година. Имаше страхотна атмосфера, отбор от "В" група, само с българи, спечели трофея само с победи до финала и във финала. Беше страхотно изживяване. 

Колко е трудно за едно момче на 15 години да се занимава с футбол? Какво ти дава спортът и има ли нещо, което ти отнема?

- За мен не е толкова трудно, защото обичам футбола, обичам да съм на терена, обичам това, което правя. Осъзнавам, че ми от моето лично време, от времето ми с родителите и приятелите, но пък знам какво ми дава. Радвам се, че съм спортист. 

Снимка 592582

Източник: От Facebook

Ти реално не помниш последната титла на ЦСКА. Как се става фен на отбор, който в последните повече от 10 години не е бил шампион? 

- Любовта към един отбор се предава от баща на син, така е и при мен. Моите родители винаги са били от ЦСКА и са помагали с каквото могат. Моят брат е минал през школата на ЦСКА, както вече казах - от началото до края. И всички знаем какво означава ЦСКА. Този клуб не е само титли и купи, много повече е. И знаем, че ЦСКА пък ще бъде на първото място, пак ще бъде на върха. 

Викат ли те в националния отбор в твоята възраст? Според теб имаш ли място в състава на България?

- Викали са ме един път в националния отбор на България и смятам че имам място там, но има треньори които решават какво да правят и кой да викат. 

Какви са условията в школата на ЦСКА, добра ли е организацията? 

- Условията за тренировки са много добри, често тренираме на Панчарево, където е страхотно. Определено имаме много добра организация в школата и всички сме доволни. 

Снимка 592583

Източник: От Facebook

Мислиш ли, че първият отбор на ЦСКА този сезон най-накрая ще стане шампион? 

- Надявам се истински да видим как ЦСКА вдига титлата, мисля че имаме доста добри футболисти и реален шанс да спрем Лудогорец. ЦСКА е писал история и пак ще го прави. Такава е орисията на големите клубове, които са обичани от толкова много хора. 

Кои са хората, на които си най-благодарен до момента? 

- Благодарен съм първо на семейството ми, че ме подкрепят във всеки един момент и ми дават ценни съвети. Благодарен съм също на всички треньори, през които съм минал, защото всеки ми е помагал с нещо.  

Къде се виждаш след 5 години, когато ще си на 20?

- Надявам се след 5 години да съм част от първия отбор на ЦСКА, с който да постигна високи цели. Това е мечтата ми.