Нападателят Али Соу започва да се превръща в "Любимец 13" за ЦСКА. През миналия сезон той се наложи като важна фигура със своите голове. През настоящата кампания и най-вече през 2020-а обаче Соу е неузнаваем и се скъсва от пропуски, с което къса и нервите на привържениците. Гамбиецът бе в центъра на вниманието и в първия полуфинал с Ботев Пд. Той пропиля най-чистата възможност, когато непокрит стреля от упор с глава в тялото на вратаря Георгиев. Малко преди това Соу също имаше неточен удар с глава. Изпусна и още една добра ситуация.

Двубоят с Ботев бе 7-и за гамбиеца през 2020-а година, но той така и не се разписал досега. Последното му попадение датира от заключителния мач за миналата година - при 4:0 над Дунав. Оттогава Соу е бил на терена в продължение на 507 минути в първенството и за купата, в които не се е разписал. Тоест сушата му е вече близо 9 часа. По всичко изглежда, че Соу е наследникът на Евандро в статистиката за период без гол... С тази разлика, че единият играе като централен нападател, а другият е мъчен на фланга. На Соу му трябват много повече удари, за да вкара, отколкото на Евандро. Гамбиецът обаче е доста по-комбинативен от колегата си.

Цифрите показват и друга тенденция, която сочи, че ефективността на Соу е спаднала над двойно спрямо сезон 2018/19 г. Соу сякаш се намира в свободно падане. Да, гамбиецът е полезен в разиграванията, но неговата задача в крайна сметка е да вкарва голове. А в този елемент никакъв го няма.

Снимка 460617

Източник: LAP.bg

Какво сочи статистиката? През настоящата кампания Соу е бил на терена общо 2618 минути, от които 1916 в елита, 214 за купата и 488 в Лига Европа. Той обаче е реализирал едва 10 гола (9 в първенството и 1 за купата), което означава, че вкарва веднъж на 261 минути. Както и да го погледнеш - много слаб коефициент за централен нападател на ЦСКА. Соу се скъсва да пропуска от най-различни позиции и се вижда, че това му тежи и психически. Нещо повече - гамбиецът така и не може да се разпише в голям мач. Той няма гол срещу Левски и Лудогорец, нито пък в Лига Европа. Любимата му жертва впрочем е точно Ботев Пд - с 6 гола, а на Черно море и Септември е вкарал по 3. Впечатление прави също, че Соу не се е разписвал повече от веднъж в една среща през настоящия сезон.

Да погледнем представянето на гамбиеца през миналата кампания. Тогава той бе доста по-ефективен. Записа 1996 минути, от които 1715 в шампионата и още 281 за купата. Той обаче реализира 17 гола, или по един на всеки 117 минути срещу 261 сега. Соу бележеше доста по-често в шампионата (11 гола), а беше полезен и за купата с 6 попадения в 5 срещи.

На този етап от ЦСКА проявяват търпение и не забиват нападателя на пейката. Към него има интерес от чуждестранни клубове и вероятността да се стигне до трансфер през лятото е голяма. Това може би предопределя и някои решения...

Ясно е, че Соу е сред най-конвертируемите футболисти, но ЦСКА сбърка, като не го трансферира още през зимата. Тогава най-успешният африкански клуб Ал Алхи Кайро даваше доста пари за нападателя. При настоящата ситуация със затягането на коланите около коронавируса плюс многото пропуски на Соу армейците едва ли могат да вземат толкова голяма сума за него, колкото предлагаха египтяните. Аргументите за отказа през зимата бяха, че Соу щял да е доста ценен в битката за титлата и щял да си покачи още цената. За първото място нещата станаха окончателно ясни още в първия пролетен кръг, когато ЦСКА не успя да спечели вечното дерби. А покачването на цената на Соу спрямо тази през зимата засега е само в сферата на пожеланията.

СОУ ПРЕЗ 2018/19 Г.

Първенство - 1715 минути, 11 гола - средно по гол през 156 минути

Купа - 281 минути, 6 гола - средно по гол през 47 минути

Общо - 1996 минути, 17 гола - средно по гол през 117 минути

Снимка 462069

Източник: LAP.bg

СОУ ПРЕЗ 2019/20 Г.

Първенство - 1916 минути, 9 гола - средно по гол през 213 минути

Купа - 214 минути, 1 гол - средно по гол през 214 минути

Лига Европа - 488 минути, 0 гола

Общо - 2618 минути, 10 гола - средно по гол през 262 минути

Общо мачове/голове за ЦСКА - 66/27.

От Али глава боли, от Соу не чакай гол...

От Али глава боли, от Соу не чакай гол...

Нападателят без попадение от 14 декември насам