Главният мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов даде обширно интервю за ТОПСПОРТ. Той говори по всички актуални теми около клуба и направи анализ на изминалия сезон.

Ето първата част от разговора ни с него (интервюто може да видите и в прикаченото видео):

Да започнем с оценката ви за изминалия сезон. ЦСКА отново беше близо до трофей, но пак не спечели такъв.

- За този сезон, аз го определям като противоречив. Стартирахме доста слабо, но с течение на сезона играехме все по-добре и по-добре. Докато не дойде финалът за Купата на България, където изневерихме на стила на ЦСКА. Този, който се налагаше през годината - да играем по-офанзивно, да търсим победата на всяка цена. На финала играхме по-сигурно отзад, да не допуснем гол. Това ни коства Купата. Това не е стил и начин на игра, който приляга на ЦСКА. Съвсем резонно, след финала имаше промяна на треньорския пост. Всички видяхте, че след тази промяна стилът, който искаме да има ЦСКА, го има до някаква степен - да играем атрактивно и резултатно.

Вече бившият треньор Милош Крушчич доста подцени възможни дузпи срещу Локо, а в крайна сметка такива имаше.

- Той не се е готвил за дузпи. Защото го каза - че иска да реши мача в редовното време. На думи е ОК. Но, това което се получи в действителност беше друго. Не видях ЦСКА да иска да реши нещата по време на 90-те минути. Нашите положения не бяха плод на разигравания, а заради индивидуалните качества на футболистите.

Трябваше ли Али Соу да бие от бялата точка, след като пропусна толкова много пъти и във важни моменти? Феновете не обвиняват него, а по-скоро Крушчич, че му даде да изпълни дузпа.

- Това е и моето мнение. Видя се, че Али Соу, който за мен е най-добрият нападател в българското първенство, явно дузпи не може да бие. Това е по-скоро психологическа нагласа. Много големи футболисти са пропускали от дузпи, не е само той. Това се видя и в края на по-миналия сезон, когато изпусна решаваща дузпа срещу Разград. Видя се и по време на мача с Витоша (Бистрица). Тогава коментирахме тази тема - че трябва да се даде почивка на Али Соу, да не изпълнява повече дузпи. Малко психологически, да вкара някой друг гол, за да му дойде самочувствието. Аз още не мога да си обясня защо му се даде да бие дузпа на финала.

Каква оценка ще поставите на първите 5 години от вашето управление в ЦСКА? Равносметката е една Купа на България от "В" група, титла там и четири втори места в Първа лига.

- Не съм аз човекът, който да даде такава оценка. Би трябвало феновете да поставят тази оценка. Но в последните две-три години, особено по-миналата, ние бяхме много близо до титла. Но тогава други неща решиха първенството, не спортно-техническите качества. Факт е, че постоянно има натиск от страна на медиите, че имаме най-слабите футболисти, че не се работи правилно в ЦСКА. Но в последните две години никой не ни е надиграл от отборите в "А" група. Там, където сме загубили, било е заради наши грешки и подценяване на даден момент от мача. Но смело мога да кажа, че нас отбор не ни е надиграл!

Стамен Белчев кога разбра, че се връща начело на ЦСКА? И ще получи ли този път доверие да работи поне три години? Защото се видя, че човекът си разбира от работата и по време на първия му престой отборът играеше приятен футбол.

- Това се видя и в последните три мача. Същите футболисти, но той успя да ги промени психологически. Показаха в последните три мача доста добри игри. Надявам се с новите попълнение през следващия сезон да играем още по-добре, още по-атрактивно и резултатно. Да носим радост на "червена" България.

Някои фенове ви обвиняваха, че се месите в работата на треньорите. Това случвало ли се е?

- Никога не съм се месил! Миналата година имаше среща между мен и феновете, точно тук - в този ресторант. Този въпрос се изясни. А за "фейсбук" разбирачите, не знам дали са идвали на стадиона. Всеки си има право на мнение. Всеки изказва своето виждане за футбола. Истината е една. Хората, които бяха тук преди година и говориха с мен, разбраха каква е истината.

С Росен Петров в какви отношения сте? Че и с него имахте търкания преди време.

- Всичко е нормално. Говорим си. Нормални са ни отношенията.

Снимка 488338

Източник: topsport.bg

Какво мислите за срещата на фенове с Цветомир Найденов? Трябваше ли тя да се състои?

- Много неща се изписаха по пресата, изтекоха разговорите, записи... Аз лично не одобрявам, макар че това не е мое решение. Не одобрявам такава среща. Този човек, Цветомир Найденов, е много компрометиран в България. Никой не обича доносниците. Не виждах как той ще влезе в управлението на ЦСКА.

Нападат ви и за някои лоши трансфери, но никой нищо не казва, когато дойде футболист като Каранга...

- Както казах, всеки един харесва даден играч, всеки си има любимци. Аз отдавна съм се решил да разграничавам лични предпочитания за даден играч. Във футбола е много лесно и просто - който играе добре, това се вижда от всички. Който играе слабо - аз съм първият, който излиза и казва пред собственика "Да, тук сбърках!". Няма безгрешни хора, но гледаме да правим много по-малко грешки. Мисля, че през годините съм го доказал това нещо.

Жул Кейта и Нето Борхес ли ще са следващите попълнения на ЦСКА?

- За Кейта имаме разговори. Всеки момент очакваме да приключим трансфера. Нето Борхес... Този играч не съм го чувал. Разбрах от медиите, че бил ляв бек. Ние колко леви защитници да съберем? Имаме Мазику, Жеферсон, Лясков се завръща, момчето. И Занев може да играе на тази позиция. Преди всеки важен мач на нашия отбор излизат подобни спекулации в пресата, за да може да има натиск върху нашите играчи. Но вече свикнахме да работим под натиск. Преодоляваме успешно тези неща.

Леви бекове много, но десен е само Турицов. Черниаускас също си тръгна. Търсите ли десен бек за конкуренция на Иван и вратар за конкуренция на Бусато?

- Работи се по селекцията. Винаги. За да има компактен отбор и на всички позиции да има конкуренция. Това е предпоставката за израстване на всеки един футболист. Така всеки дава максимума от себе си. Така се развива както самият играч, така и целият отбор.

Има ли оферта от Рейнджърс за Малинов?

- Не, в клуба не е постъпило нищо. Когато има нещо конкретно, тогава ще го обявим.

Защо в сайта на ЦСКА не съобщавате за какъв период е договорът на дадено ново попълнение?

- Това са детайли, които би трябвало да са само за клубна информация. Не би трябвало да изтича такава информация навън. Това е моето мнение. Важното е, че тези, които идват, са наши играчи. Някои идват под наем. Ако докажат, че имат качества за нашия отбор, разбира се че ще бъдат привлечени. Така се минимизират грешките. Вече много трудно може да се вземе добър играч. Условията се промениха много след трансфера на Неймар. Добрите играчи вече струват много пари. По-трудно може да се купи добър играч.

Тривиален въпрос - какви са целите на ЦСКА през следващия сезон?

- ЦСКА винаги се бори за титла и за Купа в България. Искаме тази година да се преборим и за пробив в Лига Европа. Но е трудно. Много по-лесно е, ако си шампион. Аз мисля, че можем да се справим с това нещо.

ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ ВТОРАТА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО СЪС СТОЙЧО СТОИЛОВ!

Стойчо Стоилов с обширно интервю за ТОПСПОРТ, ето какви са трансферните планове на ЦСКА

Стойчо Стоилов с обширно интервю за ТОПСПОРТ, ето какви са трансферните планове на ЦСКА

Главният мениджър на "армейците" говори по всички актуални теми около клуба