Вратарят Стоян Колев изигра последния си мач за ЦСКА. 40-годишният страж сподели пред "Тема Спорт" своята гледна точка за това, което се случи през изминалия сезон, и говори за перспективите пред себе си и "армейците".

Стояне, как прие новината за раздялата си с ЦСКА?

- Нормално. Няма никакви драми. Благодаря на всички в клуба. На треньора Христо Янев, на помощниците му, на финансовия благодетел Гриша Ганчев, на всичките си съотборници и, разбира се, на публиката, която ме изпрати по трогателен начин. Заедно постигнахме нещо, което никой друг не е правил и едва ли някога ще бъде повторено. Този сезон остава в историята. Но не с това, което стана в "А" група, а с това, което направи ЦСКА.

Какви са плановете ти оттук нататък?

- Е, още е много рано да кажа какво ще се случи, но със сигурност мога да заявя, че желанието ми е да играя поне още един сезон. Чувствам се добре и смятам, че няма да се изложа. Оттук нататък чакам оферти и ако нещо ми допадне, ще го обмисля и ще взема решение. Нямам намерение да прекратявам състезателната си кариера, но ако не излезе нещо ето да си заслужава може и дотам да се стигне. При всички положения не бих казал "да" на всяко едно евентуално предложение. Нека първо има такива, пък ще му мисля.

Кой трофей ти е по-ценен - този от 2003, когато станахте шампиони, или сега, когато сензационно триумфирахте с Купата на България?

- Не, не ги деля. Всеки трофей си има своята стойност. Не могат да се сравняват, още повече че бяха постигнати при корен-но различни обстоятелства, няма никаква база за паралели между титлата през 2003 и купата от 2016 година.

Какви са изводите за теб след този сезон в българския футбол?

- Изводите са ясни. "А" група без ЦСКА е кръгла нула. В това мисля, че се убедиха огромната част от привържениците на футбола. Дори и мнозина от тези, които, меко казано, не симпатизират на ЦСКА. Този клуб доказа, че винаги ще бъде марка №1. Не могат да го заличат. Няма как да стане, след като отборът се радва на огромен брой привърженици. В която и точка на България да отиде, създава радост сред хората. Наскоро гостувахме във Велинград. Автобусът ни пристигна там ден преди мача, някъде в кьсния следобед. 200 човека бяха излезли по централните улици. Спряха движението, спряха автобуса, еуфорията бе голяма. Половин час стояхме на средата на пътя и давахме автографи, докато феновете пееха и скандираха. После друга група привърженици ни чакаше пред хотела. Какво има да говорим... Виждате, че ЦСКА за пореден сезон играе пред най-много публика. Тенденцията е очевидна. Това е отборът, който води след себе си най-висок интерес. Това е вън от съмнение. За какъв футбол можем да говорим в България без ЦСКА. Това е нелепо. Видяхте какво стана в мачовете с Берое в Стара Загора и на "Армията" и след това на финала с Монтана. Нужно ли е да коментираме очевидни неща. Не може отборът с най-много привърженици и най-големи успехи да не играе в "А" група. Очаквам от новия сезон ЦСКА да се завърне там, кьдето му е мястото.

Ти как виждаш бъдещето на клуба?

- Не само аз, но и огромна част от червена общност вижда бъдещето на ЦСКА в "А" група начело с Гриша Ганчев. В негово лице хората виждат спасителя на клуба. За първи път забелязвам феновете толкова обединени. За първи път чувам и името на финансовия благодетел на клуба да се скандира мощно от трибуните. Това трябва да ви говори много...

От БФС обаче още мълчат? 

- Вижте, ясно е, че ако има желание, има и начин. Не вярвам обаче някой да си позволи да си прави повече майтап с ЦСКА.

Когато се събрахте през лятото, очакваше ли, че ще  завършите по този начин сезона?

- Вижте, ако кажа, че още тогава сме коментирали как трябва да спечелим Купата, няма да е вярно. Дори изобщо не сме обсъждали този въпрос, защото ситуацията бе коренно различна. Отборът се събра буквално в последния момент, закъсняхме малко с подготовката. В хода на турнира разбрахме, че можем да направим нещо велико и ето, че го постигнахме.

Кой според теб е най-голяма заслуга за този триумф?

- Всички дадоха това, на което са способни. Като цяло атмосферата в целия клуб бе перфектна. Мислехме само за футбол. Взаимоотношенията между играчи, треньори и ръководство бяха отлични. Колективът бе на топниво. Мисля, че всички момчета, които бяха част от ЦСКА през изминалия сезон, трябва да са невероятно щастливи от това, което преживяха, и шанса, който получиха. Аз лично съм истински щастливеи, че станах част от тази невероятна история.

Но сега най-важното е как ще се продължи?

- Вече ви казах. ЦСКА в "А" група. Друг вариант не може да има.

Христо Янев е твой бивш съотборник на "Армията". Играхте заедно доста време, но сега той ти бе в ролята на треньор, въпреки че е с точно три години по-млад от теб. Как гледаше на тази ситуация?

- Наистина, получи се интересна ситуация, която никога не съм си помислял, че може да се случи. Но това е още едно доказателство, че животът е непредвидим. Мисля, че той се справя перфектно. Много се радвам за него. Успя да хване шанса, който получи. Възползва се по най-добрия начин. Дано да продължи да се развива. Вярвам, че той ще е един от най-добрите треньори в България в следващите поне 20 години.

Не се ли разсърди малко, когато в един момент отпадна твърдо от сметките на треньорския щаб за титулярно място?

- Не, не. Аз все пак съм видял и две и двеста. Няма място за сърдене. Естествено е, че младите винаги са с предимство. Да, чувствах, че мога да помогна, че мога да играя на ниво, но въпреки това уважавам избора на треньорите. И дума не може да става за сърдене. Напротив, поздравявам ги за смелостта, която показаха. Дадоха огромен шанс за изява на младите момчета в отбора. По-хубаво от това няма. През годините така съм си настроил мисленето, че винаги, когато не играя, се сърдя на себе си, но никога на треньора.

Къде виждаш ЦСКА след една година по това време?

- Иска ми се вече да е вдигнал 32-ата си шампионска титла. С ръководител като Гриша Ганчев ЦСКА го чакат велики моменти.

А в кой от младите смяташ, че има най-голяма перспектива за развитие?

- Виждам много голям потенциал в Данчо Йорданов. Изобщо не бях чувал за това момче, когато го видях в ЦСКА. После се оказа, че той е бил за кратко в школата на Черноморец по бремето, в което и аз бях част от отбора. Наистина останах приятно изненадан от това, което той показа и на терена, и по време на тренировките, и изобщо цялото му отношение и професионализъм. Разбира се, има и доста други момчета, за които в бъдеще може да се говори. На първо място трябва да бъдат пределно сериозни и отговорни в това, което правят. Така ще имат и по-голям шанс за реализация.