Помощник-треньорът на ЦСКА - Стефан Генов даде специално интервю за ТОПСПОРТ.

Асистентът на Стамен Белчев коментира пред медията ни моментното състояние на отбора, обстановката в клуба и бъдещите планове за достигане до първата позиция в елита.

Генов разкри малко известни подробности за самия себе си и за дългия си професионален път, в България и чужбина. Опитният специалист не подмина и темата "Пирин", разискана обстойно от част от медиите в страната, непосредствено преди преминаването на треньора на "Армията".

Каква е реалността в ЦСКА и какво може да постигне отборът в рамките на настоящия и следващия сезон, кога Лудогорец ще отстъпи върха в Първа професионална лига и защо е отказал селекционерски пост - лично от Стефан Генов за ТОПСПОРТ

Г-н Генов, как оценявате моментната форма, в която се намира ЦСКА?
- Нормално е да има умора, по-скоро заради злополучния резултат, който се получи срещу Левски. След победата срещу Монтана главите малко се поизчистиха на футболистите и те определено се намират в подем.

Снимка 283539

Източник: topsport.bg

Как повлия на отбора загубата във Вечното дерби?
- Много неприятна загуба. Знаете, че фаворит в едно дерби няма. Печелят се и се губят. Неприятно беше това, че към момента ние се намираме в по-добро състояние от това на съперника. Това е видимо за всеки. Но за нас е по-важно да изградим сериозен, стабилен отбор, който да може да запише редица победи и това да не се приема за някаква изненада. Трябва да се гледа в по-дългосрочен план. Не че една такава победа не би зарадвала, но по-добре да не спечелим, отколкото успехът ни да е "пиров". При нас нещата от мач на мач ще се избистрят, ще се изясняват и подобряват, така че съм сигурен, че добрите моменти предстоят.

След 4 години Левски и Николай Митов отново подчиниха ЦСКА - 2:1!

След 4 години Левски и Николай Митов отново подчиниха ЦСКА - 2:1!

Драма до самия край на националния стадион

Върху какво трябва да работи най-вече отборът, ако иска да завърши сезона подобаващо, а през следващия да бъде фаворит за спечелването на титлата на страната?
- Сериозният ни проблем е времето. Знаете, че грандовете никой не ги чака. Търсят се непосредствени успехи. Добър отбор не се прави за месец-два, а поне за година. Някои от футболистите бяха с нарушена подготовка, което нямаше как да не повлияе. Иначе знаем, че са класни състезатели, но ни трябва чисто техническото време, за да се случат нещата. Липсва ни концентрация, сработеност, футболистите все още не знаят силните страни един на друг. Когато това се случи гарантирам, че ще изглеждаме по доста различен начин.

Колко дълго ще трае хегемонията на Лудогорец и достижима ли е преднината на шампионите пред останалите? Колко сериозна е разликата между този отбор и конкурентите му и в какво се изразява тя?
- Лудогорец е перфектен отбор, но да не забравяме, че те играят заедно вече четвърта, пета година. Там се добавят по един-двама футболисти на сезон. При нас е различна ситуацията, а и в доста от останалите отбори в елита ни е така.

Снимка 283531

Източник: topsport.bg

Има ли слаби места в организацията и начина на функциониране на Лудогорец? Ценен ли бе за Вас лично опитът, придобит в този клуб?
- Разбира се, че беше ценен опитът. Човек иска ли, отвсякъде може да получи ценни съвети и знание. Нека не говоря за слабите страни на нашите съперници. Предпочитам да акцентираме вниманието си изцяло върху нашите предимства и недостатъци.

Вие сте един от малкото треньори, които преди да стартират кариерата си не са били елитни футболисти. Това плюс или минус е и на какъв етап от професионалното си развитие решихте, че треньорската професия е Вашето призвание?
- Играл съм по "Б" и "В" група, но не съм стигал до "А". Поех отрано треньорската работа в ръце, защото я предпочетох, пред това да бъда един посредствен футболист във втория или третия ешелон на страната.

Искам да кажа, че и на сегашните футболисти би им било от полза, ако могат да си направят реална оценка на собственото състояние и способности. За да знаят дали трябва да продължат да съсредоточават усилията си в професионална кариера или не. По наше време да играеш в елита беше много трудно. Нямаше го това текучество, което е налично сега. Нямаше чужденци. Имаше футболисти, които играеха по 5, 6, 10 години, преди да позволят на някой друг да заеме мястото им. Шегувахме се, че трябва да починат, за да застане някой на тяхно място. Има сега футболисти в България, на които по онова време нямаше да им позволят да престъпят линията на тъча. Камо ли да играят за националния отбор. Мога да ви изброя тогавашния титулярен състав на Локомотив (Пловдив). Целия. Те винаги бяха сред първите 4 отбора и участваха в турнира за Купата на панаирните градове. А сега не мога да ви кажа всички футболисти на тима. Времето промени нещата. Преди всички играеха футбол. Нямаше значение дали са момчета или момичета. А в настоящия момент баби, дядовци водят внуците си на футбол, все едно че отиват на солфеж. Футбол така не се учи. Той трябва да се играе, и то с определена доза желание. Ние едно време играехме няколко мача преди тренировка за клуба си, а след това отивахме и ритахме отново. Сега няма нищо такова, за съжаление. Искат да имитират прическите, татуировките на големите звезди, а някак забравят за футбола. Но не можем да им се сърдим. Такъв стана животът.

Стамен Белчев специално за ТОПСПОРТ: Научих много от Мъри, Любо Пенев и Люпко, искам всичко с ЦСКА!

Стамен Белчев специално за ТОПСПОРТ: Научих много от Мъри, Любо Пенев и Люпко, искам всичко с ЦСКА!

"Стойчо Младенов ме искаше в Португалия, Гочето - на "Армията"

Имате впечатляващите 24 години треньорски стаж в Локомотив (Пловдив). Какво означават те за Вас и каква емоция Ви носи този клуб? Кои са най-приятните и кои най-неприятните Ви спомени на "Лаута"?
- Това е моят роден клуб. Там съм се оформил като човек, личност и професионалист. Свързан съм и кръвно с клуба, тъй като дядо ми е бил сред първите основатели. Само добри и приятни са ми спомените в клуба. Общо 35 години съм прекарал там, заедно с детските си години. Но сега нещата са други. Аз съм истински професионалист и работя за просперитета на клуба, в който съм към момента.

Разполагате с 5-годишен опит в Сирия, като в продължение на 3 месеца сте работил в националния отбор на страната. Какво означаваше този период от кариерата Ви за Вас самия? Колко различна е реалността в спорта, в частност футбола там, в сравнение с тази в България?
- Съвсем различна е реалността там. Различно е и то много. Друг манталитет имат хората. Трябваше да се доказвам. Необходими бяха резултати. Там доверие не се гласува просто така. Никой не те търпи. Знаете, че тамошните хора са много темпераментни, бързо взимат решения. Там се доказва, на далечно от България място, кой какво може наистина. Там направих отбор шампион, а всички, с които работех, останаха с добри впечатления от мен. Бях три месеца и в националния отбор. Много ценен опит беше това. Имах предложение да поема националния им тим, преди да започна в Пирин (Благоевград). Но виждате там каква е обстановката...

Снимка 283526

Източник: topsport.bg

Да се върнем на ЦСКА. Какво се промени за Вас в личен план от назначаването Ви в клуба, до настоящия момент?
- ЦСКА си е ЦСКА. Това винаги ще бъде един от най-големите ни отбори. Всичко се гради на много стабилна основа. При всички положения се цели създаването на истински колектив и голям отбор.

Коментарът Ви за начина, по който част от феновете на Пирин приеха раздялата Ви с клуба? А ръководителите му?
- И на тях им казах, че не желая да си говорим чрез медиите. Въпрос на възпитание, предполагам. Не съм ги изненадал. Не съм си тръгнал два часа преди някой мач, както го направи един мой друг колега... Не съм постъпил некоректно и имаше достатъчно време, за да бъде направен преходът. Исках и получих и среща между ръководствата на двата клуба, така че не виждам нещо скандално да е станало. Казах им, че не съм им провалял нищо, както излезе след това. Няма нищо лошо в това да искаш да се развиваш и да отидеш в по-голям отбор. Имах устна договорка с тях да напусна при предложение за национален отбор или нещо толкова впечатляващо. Те дали ще признаят, че това е факт или не - не знам. Казаха, че няма да ме спират при подобен случай. Така стана, а излезе, че не е било точно така. Не биваше. Смятах, че ще се разделим като хората.

Има за какво да ми бъдат благодарни. И сега се виждат резултатите. Те да не би да са постигнати за един ден, седмица или месец? Това са неприятни неща. Дори и сега няма да си позволя да ги обидя или нещо друго, защото все пак съм работил там. Така съм възпитан. Но е факт, че се казаха много пресилени фрази. Много емоционално явно подходиха те към така създалата се ситуация.

Те казаха, че случаят бил безпрецедентен. Пример вече дадох, който сочи, че не е така, а мога да дам и още доста подобни. Аз отидох в Локомотив (Пловдив), когато Гонзо беше поел клуба, а още на следващия ден бях треньор. Случват се такива работи. Тръгна си тогава човекът. Така е преценил. Защо да му се сърди някой? Въпрос на лична преценка. Ето го и Митов - водеше Септември, а малко след това вече беше начело на Левски. Буквално следобед, на същия ден. Аз ги уведомих. А се изсипа страхотна помия. Не мисля, че я заслужавам.

В тази връзка аз се възхитих на президента на Дунав, който дори пожела успех на Огнянов в Левски. Всичко там си беше нормално, сдържано и се случиха нещата подобаващо.

Снимка 283524

Източник: topsport.bg

На какво се дължи най-вече, според Вас, спокойствието в настоящия Ви клуб? Видимо е, че се правят вложения в бъдещето му и амбициите са високи?
- За кратки срокове се направиха много неща. Виждате и тук, на стадиона, а и на базата в Панчарево, че постоянно кипи работа. Нещо, с което се е захванал Гриша Ганчев, няма как да не бъде изведено до отличен край. Това е ясно на всеки.

В ЦСКА могат да бъдат забелязани редица ярки индивидуалности, както сред българите, така и що се касае до чужденците. Как се постига балансът между толкова различни характери?
- В никакъв случай не е лесно. Това вече е въпрос на опит на целия ни екип. Но както казах - има нужда от чисто техническо време, което е необходимо, за да стане видима и осезаема промяната.

Снимка 283529

Източник: topsport.bg

За ЦСКА остават 2 мача до края на редовния сезон в Първа лига. Преди да започне същинската борба за титлата. Какви са очакванията Ви за тях?
- Феновете искат ЦСКА да е шампион и това е разбираемо. Всички искаме това да се случи. Но трябва да гледаме реално на нещата, да вървим стъпка по стъпка и всяка една от тези стъпки да е стабилна. Правилна. Знаем какво е действителното ни състояние и ще се постараем да вземем максимума от тези два мача. Сега вече - в плейофите - няма да има лесни мачове. Но трябва да подчертая, че отборът ни е добре подготвен за това, което следва. Трябва да играем всеки свой оставащ двубой на максимума от нашите възможности. Така и ще бъде. Това е ЦСКА.

Снимка 283537

Източник: topsport.bg