Александър Станков даде интервю за "Тема: Спорт". Бившият треньор на ЦСКА говори основно за ситуацията в клуба и какви трябва да са приоритетите пред него.

Какво е мнението Ви за ситуацията в ЦСКА?

- Изказвам се доста критично, но държа на мнението си. Не подкрепям привличането на толкова много чужденци, които не вършат необходимата работа на отбора. Този сезон за ЦСКА играха над 20 чужденци. Това никога не е било. Сега започнаха да се поосвобождават от тях, дано да има и други, които ще си тръгнат. Те не допринесоха с нищо значително на отбора. Само вкарват клуба в излишни разходи. Не съм съгласен с трансферната политика с толкова голям брой чужденци. Аз от тези 20 почти за никого не мога да се сетя да ми е направил по-голямо впечатление. Може би в някаква степен, при някои условности, Coy се приближава. Но и той не прави силен сезон, трудно вкарва голове. Аз си мисля, че ако се даваше шанс на повече български момчета, щеше да е по-добре. Виждаме какво става с Минчев в Черно море, със Станислав Иванов в Левски, да не говорим за Ботев (Пловдив) и Славия.

Чудесна атмосфера на "Армията", футболистите на ЦСКА готови за екшън

Чудесна атмосфера на "Армията", футболистите на ЦСКА готови за екшън

Преди днешното занимание Жеферсон се пошегува със своя съотборник Едвин Джеси

Какви трябва да са целите на ЦСКА до края на сезона?

- Ако не спечели купата, това ще е поредният нулев сезон за ЦСКА. Там трябва да е акцентът. Вече не мисля, че има някакъв шанс отборът да стане шампион. Така че само купата остава като вариант за трофей, защото ЦСКА трябва да печели такъв всеки сезон. Ако се тръгне към политика с налагане на български футболисти, тогава може и да стане по-дълъг период без купа. Но, както виждаме, с чужденците резултатът е абсолютно същият. За 4 години няма трофей.

В същия период бяха привлечени 42-ма чужденци?

- Да, и продадените са трима-четирима. За какво изобщо говорим? Останалите 40 колко струват на клуба? Защо се трупат такива разходи?! Абсолютно не съм съгласен с трансферната политика на ЦСКА, просто е грешна по този начин. Дано клубовете у нас като цяло да се чукнат по главите и да преосмислят приоритетите си, да направят рестарт. Няма смисъл от такава селекции, а след това да се раздават и десетки хиляди евро заплати. Например този Мазурек в Левски? И в ЦСКА също има такива. Каква е ползата от тях? С какво допринесоха разни играчи като Юрич, Давидов, Отабор. Всеки си избира политиката, но предвид ситуацията, В която влизаме заради вируса, смятам, че е нужна промяна на всяко ниво във футбола. Нуждата от рестарт е крещяща. Вече 15 години го обяснявам на важни хора във футбола, на президенти. Знаят, че съм прав, но си оставам глас в пустиня, та даже и неудобен им ставах.

Емил Димитров за ЦСКА 1948: Поредното смешно чудовище на Франкенщайн. Ще дойдат на "Армията" и ще ги бием с 13:0

Емил Димитров за ЦСКА 1948: Поредното смешно чудовище на Франкенщайн. Ще дойдат на "Армията" и ще ги бием с 13:0

"Каква публика имат, след като ходят 13 роднини и 18 футболисти на мачовете им"

Стадионът ли трябва да е приоритет номер едно пред ЦСКА?

- Стадионът е много важен елемент. Тръгнаха да действат съвместно с държавата. Оттам излязоха с някаква оценка, която никак не е малка... (б.р. - 32 млн. лв.). Това не са лесни процеси. Надявам се да има реконструкция, защото стадионът се нуждае от такава. Само да не стане като "Герена" - да направят нещо, а да не го завършат. Там нещата си ги направиха без сметка. Дано да стане хубава "Армията", пък да имаме и козирка (смее се).

Какво е мнението ви по треньорския въпрос? Крушчич ли е точният човек?

- Много години съм бил чужденец като треньор и знам какво е. Аз съм за български треньор. Имаме кадърни наши момчета. Цървена звезда ще вземе ли български треньор, който да се учи на гърба на клуба? Taка трябва да бъде и в ЦСКА. Нямам нищо против Крушчич, но е по-добре тимът да е воден от българин.

Плащат заплатите навреме в ЦСКА, служителите на клуба получават 100% от възнагражденията си

Плащат заплатите навреме в ЦСКА, служителите на клуба получават 100% от възнагражденията си

ЦСКА не кандидатства по схемата 60/40

Ще се спаси ли Левски от фалит?

- Общо взето големите ни клубове са обречени при такава политика. В случая с Левски явно са свързани и с много политически интереси, за съжаление. Може би трябва клубовете занапред да не са акционерни дружества. За да има силен ЦСКА, трябва и Левски да е силен, така че не желая на сините да фалират.

Как ви се отразява настоящата ситуация като цяло?

- Ние сме дисциплинирани хора, спазваме указанията, в повечето време сме си били вкъщи. Вълнуваме се какво се случва в държавата и футбола. Не знам защо трябваше да чакаме да дойдат такива времена, че да се сетим да налагаме български играчи. Това от 15 години го говоря. Надявам се да обърнем повече внимание на нашите футболисти, макар че в началото ще стане по принуда. Но дано да се случат нещата. Нивото може и да падне малко първоначално, но пък клубовете ще са затруднени финансово и това се отнася за всички нива от Първа до Трета лига. Няма друг вариант, освен да се налагат български момчета. Само защо трябваше да чакаме да се появят подобни извънредни обстоятелства, за да си променим виждането, не ми е ясно. Като налагаш наши футболисти, след време ще имаме доста повече талантливи момчета. Ставаш играч с мачовете. Това щеше да се отрази положително и на националните отбори. Все още има да се раждат таланти в България, въпреки че времената се промениха значително в последните години. Доста от младите момчета не са заразени от магията на футбола, но ако се дава повече шанс, те ще имат и повече мотивация да успеят.

Чистката в ЦСКА със сигурност няма да засегне поне един от чужденците

Чистката в ЦСКА със сигурност няма да засегне поне един от чужденците

Густаво Бусато остава в столичния гранд

Какво е мнението ви за решенията, които се взеха относно това как да се процедира с Първа и Втора лига?

- Взеха се много неадекватни решения. За едните се прекратява, за други се подновява сезонът. Неслучайно има недоволство. Можеха по друг начин да се измислят нещата. Не беше най-точният път, който бе избран. Специално за Втора лига говорим. Още повече, че мерките се отхлабиха и не е ясно какъв беше проблемът да се завърши шампионатът. Доста клубове изпитват затруднения, но можеше да се помисли и за някакви баражи за промоция, защото виждаме, че няколко отбора са ощетени. Беше необходимо да се измисли друг вариант. Така просто не е честно.

Сега в елита влиза и ЦСКА 1948, как гледате на този клуб?

- Този прецедент не е особено хубав. Нормално е да се създаде известно напрежение. Аз като цесекар не съм очаквал да доживея такова нещо. Клубът на "Армията" е широко приет като ЦСКА, докато онези, другите, са съвършено нов отбор. Плащането на 8-те милиона бе правилен начин да се процедира в подобна ситуация. Много от хората, които сме потомствени цесекари, трябваше да подкрепяме някой клуб и е ясно зад кой застанахме.

В чужбина за футболист на ЦСКА: Той е много техничен, с отлични физически параметри и бързина

В чужбина за футболист на ЦСКА: Той е много техничен, с отлични физически параметри и бързина

В Конго продължават да ценят високо възможностите и потенциала на Брадли Мазику

Нужни ли са кардинални промени в БФС?

- Синът ми работи там, така че не искам много да коментирам темата. Ще кажа само, че българският футбол генерално се нуждае от рестарт на всички нива. Във футбола трябва да работят честни, можещи, интелигентни и независими хора.

Имате ли призив за финал?

- Надявам се да има промяна във футбола ни, колкото и да е трудно. В крайна сметка вирусът може да даде и нещо положително за спорта у нас.

Станислав Трендафилов каза ще бъдат ли предприети действия срещу ЦСКА 1948

Адвокатът на ЦСКА каза ще бъдат ли предприети действия срещу ЦСКА 1948

Юристът все още не е получил официално оценката на "Армията"