Българският футбол е стигнал критичен кръстопът и се нуждае от промяна. Това заяви в "Защо, господин министър?" министърът на спорта Димитър Илиев.

Той коментира и други актуални теми - финансирането на федерациите, реконструкцията на стадиона на ЦСКА "Българска армия", както и разрухата в комплекси като "Червено знаме".

Събарят "Армията" за 100 дни

Събарят "Армията" за 100 дни

Очаква се бутането на клубното съоръжение да започне в края на месеца

"Българският футбол е стигнал до критичен кръстопът. В момента трябва да вземат решение футболните хора - дали да тръгнат нагоре или да продължат да се спускат надолу. През март месец те няма да правят избор на лица, а на бъдеще. Моят апел към тях е да мислят и да изберат хора, които да ги поведат напред, така че отново да имаме самочувствието на малка, но футболна държава.", заяви Илиев.

"Прекалено много години управление не води до нищо добро. Впиване на властта в една институция не води до нищо добро. За мен е време за промяна - млади и енергични хора да влязат с идеи и визия как да развият футбола. Иначе нищо добро не ни чака."

"Има голямо разделение в шахмата. Федерацията, която е лицензирана, трябваше да навърши една година дейност, да има класирания и едва тогава тя можеше да получи финансиране. Ще работя, като министър, за обединението им. Такова разделение се вижда и на много други места."

"Моделът, по който се управляват и стопанисват всички спортни инфраструктурни обекти, е абсолютно погрешен. Той ще доведе до това, че всички те ще бъдат докарани до състоянието на "Червено знаме".

Спортната инфраструктура е вкарана в търговски дружества, които управляват имоти за милиарди, а в същото време всяка година генерират загуби за милиони. Тук трябва се направи реформа. Едва тогава можем да правим планове."

"Надявам се всеки момент да започне реконструкцията на ст. "Българска армия", допълни министърът по друга важна футболна тема.

"Ние изсипахме рекордно голям бюджет на федерациите. Тук, естествено, не можем да правим връзка между средствата и медалите. Очаквам добро представяне на нашите олимпийци в Париж. Очаквам нашите състезатели да отидат там без напрежение, защото това проваля спортистите.", продължи министърът.

"Федерацията по вдигане на тежести не получи средства, защото има задължения към НАП. В момента, в който те ги изчистят или сключат споразумение, веднага ще получат финансиране. Бюджетът е заделен и няма кой да им го вземе."

"Ние не сме разследващ орган. Очакваме да излязат резултатите от проверката на президента на федерацията Ариф Маджид, за да вземем мерки. Това, което се вижда обаче по извлеченията от банковата сметка, е че действително има харчове, правени не по предназначение. Трябва да бъдат спокойни всички, които в момента не получават заплата, че в момента, в който се отпуши процесът с НАП, веднага средствата ще бъдат преведени."

Мистерия - има ли коридор под терена на "Армията"?

Мистерия - има ли коридор под терена на "Армията"?

Ето подробности