Бразилецът Жоао Карлос дойде в ЦСКА през 2002 година. Година по-късно стана шампион с "червените". Сезон след това бе продаден на белгийския Локерен. Кариерата му продължи в Генк и Анжи, където беше съотборник със суперзвездите Роберто Карлос и Самюел Ето'о. След това бранителят премина в Спартак (Москва), а последният му клуб беше Мадурейра. Жоао Карлос даде пространно интервю за руското издание Sportbox.

Как сте, как минават дните ви?

- Било е и по-добре (смее се). Седим си вкъщи, защото ситуацията с коронавируса в Бразилия е много сериозна. Излизаме само до магазина и аптеката. Дано тази пандемия най-после приключи!

Съдейки по телефонния код, явно живеете в Рио де Жанейро?

- Да, имам жилище в Рекрейо душ Бандейрантеш, в западната част на Рио.

Tрудно ми е да си представя как един жизнерадостен кариока може да стои между четири стени в продължение на два месеца...

- Прав сте, карантината не е за нас. За щастие домът ми е близо до плажа и всяка сутрин, докато няма никой по улиците, излизам да тичам.

По последни данни Бразилия вече е на второ място в света по брой заразени. Действително ли положението в страната е толкова тежко?

- Да. Никой не може да повярва, че след два месеца карантина ситуацията не се подобрява, а се влошава. Всеки ден има хиляди нови заразени, стотици починали. Гледайки цифрите, човек не може да не се плаши.

Строги ли са условията на карантината?

- В Рио нямаш право да излизаш на улицата без маска, забранени са всякакви забавления, трябва да се спазва социална дистанция. Разбира се, не всички спазват мерките, но по-голямата част от хората стоят по домовете си.

И знаменитите плажове пустеят?

- Общо взето, да. Тук-там може да се види някой сърфист или човек, който се къпе, но това са именно онези, които игнорират заповедите на властите. Хубавото е, че плажовете станаха много по-чисти. И водата, и пясъкът. Но повярвайте, трудно е да си седим по цял ден вкъщи.

 Футболът в Бразилия е парализиран, но не вярвам по дворовете или по плажовете да няма деца, че дори и възрастни, които да гонят топката.

- Абсолютно забранено е. Полицията контролира строго и улиците, и плажовете. Някои клубове, въпреки всичко, стартираха тренировки, но не е ясно кога ще се възобнови първенството. Няма обявени срокове. Трябва да чакаме.

Да поговорим на по-приятни теми. Има ли промяна в броя на членовете на семейството ви, откакто напуснахте Русия?

- Не, с жена ми Фернанда отдавна решихме, че две деца са ни достатъчни. Още повече, че ние мечтаехме за момче и момиче. Мария Едуарда през юни ще навърши 16 години, а Жоао този месец ще стане на 12.

Жоао-младши, навярно не е безразличен към футбола?

- И още как! Той тренира в школата на Васко да Гама, където започнах и аз.

Вие кога прекратихте кариерата си?

- Преди две години. Сега съм футболен агент. Фирмата ни работи с 30 футболисти. Идеята е скоро да започнем да продаваме играчи в Европа и Азия, от което да печелим. В бизнеса партньор ми е моят най-добър приятел. Открихме агенцията преди 7 години, когато още играех.

Милош Крушчич: Спечелването на Купата е моя лична цел, има само един ЦСКА!

Милош Крушчич: Спечелването на Купата е моя лична цел, има само един ЦСКА!

"Българският футбол само може да загуби от отсъствието на отбор като Левски"

С какви сделки можете да се похвалите?

- (Замисля се.) Може би помните Леонардо, който игра в Анжи. Преди няколко години го уредих в Ал-Уахда от ОАЕ. Той остана доволен от трансфера, а нашата агенция получи добри комисиони.

Кариерата ви е започнала във Васко да Гама, където сте играл с такива звезди като Ромарио, Жуниньо Пернамбукано и Жуниньо Паулиста. Всички знаят какво можеха те на терена, но какви са като хора?

- Всички бяха истински пример за професионализъм на терена и извън него. Възхитителни футболисти и в същото време скромни хора. Коректни и много дружелюбни. За мен беше от голяма полза в продължение на половин година да играя рамо до рамо с тях и да се уча. После този опит много ми помогна в Европа.

Как от славния Васко, отбора на Ромарио и Жуниньо, попаднахте в софийския ЦСКА?

- Донякъде случайно. Имахме мач срещу Сао Пауло, в който играеха Кака, Луиш Фабиано, Жулио Баптища... Изгониха наш футболист и ми се наложи доста да потичам след звездите на Сао Пауло. След двубоя при мен дойде български треньор, който е играл в Португалия (Стойчо Младенов - б.р.) и ме покани в ЦСКА. Каза ми, че отборът ще участва в Шампионската лига. Аз мечтаех за това и почти веднага се съгласих. Условията бяха добри, а заплатата - много по-голяма от тази, която взимах тогава. Президентът на Васко обаче се възпротиви на трансфера. Аз бях млад и перспективен, затова той искаше след време да ме продаде в някой европейски гранд, а не в България. Всичко обаче беше решено и през 2002 година пристигнах в София. През първия сезон станахме шампиони, пробвахме се в Шампионската лига. Явно изборът ми беше правилен.

София е била само отправната точка за вашето увлекателно пътешествие из Европа...

- След две години в България ме продадоха на Локерен. Агентът, който движеше сделката, ми каза, че президентът на белгийския клуб много е харесал играта ми. Качих се в колата и тръгнах за Белгия. Запознах се с президента на Локерен и той ми разказа за своя проект. В България ми беше много добре, но Белгия си е Белгия. Европа! Там всичко е много по-модерно, по-цивилизовано. Именно там опознах европейските ценности. Тогава България още не беше в Европейския съюз и в страната мирогледът беше от времената на комунизма. Президентът на ЦСКА остана доволен от офертата и си тръгнах.

А кой ви покани в Анжи през 2011 година?

- Гаджи Гаджиев. Той ме видял в една контрола в Анталия с екипа на Генк. Харесал ме, запомнил фамилията ми. Когато Сулейман Керимов купи Анжи и клубът започна да привлича известни и скъпи футболисти, Гаджиев се сетил за мен. Така че аз подписах още преди в тима да пристигнат големите имена.

Някога мечтал ли сте да играете заедно с Роберто Карлос и Самюел Ето'о?

- Никога! Роберто Карлос винаги ми е бил идол. Той стана световен шампион с Бразилия през 2002 година. Това беше невероятен отбор! Дори не можех да си представя, че един ден ще сме съотборници и приятели. Това беше като сбъдната мечта.

На какво ви научи периодът със звездите в Анжи?

- На много. Преди ги смятах за омесени от друго тесто, за недосегаеми. А всички те се оказаха обикновени и непретенциозни хора. Не знам за другите, но аз се чувствах като равен с тях. Научиха ме, че винаги трябва да си самия себе си, да не се променяш, независимо от това колко си известен и колко пари имаш. Разбрах го, общувайки с тези велики футболисти в съблекалнята, на терена и извън него.

Кой беше най-трудолюбив в тогавашния състав на Анжи?

- Знаете ли, целият отбор се влагаше съвестно в тренировките. Гледайки как се трудят звездите, останалите се стремяха да не им отстъпват. Това беше много силна мотивация: ако те се раздават така, защо аз да се пестя? На тренировките беше весело, но хвърляхме много усилия.

"Червени сърца" пратиха ЦСКА 1948 при Гриша Ганчев

"Червени сърца" пратиха ЦСКА 1948 при Гриша Ганчев

"Ако някой иска нещо, отива при него и се разбира"

Керимов обичаше да прави скъпи подаръци на футболистите си - автомобили и т.н. Вие получихте ли нещо от него?

- Както казах, аз дойдох в отбора преди звездите. Роберто Карлос пристигна две седмици по-късно и мисля, че тази традиция започна с него. Всеки нов в тима получаваше скъп часовник или нещо друго ценно. Но на мен ми беше напълно достатъчно това, което взимах по договор. Да не говорим за възможността да играя заедно с Роберто Карлос, Ето'о и другите майстори.

Какво ви изненада най-много в Анжи?

- Може би всичко. Ако трябва да съм откровен, беше ме страх да шофирам в Махачкала. Бях чел, че животът в града е труден, че има много проблеми и дори терористични актове. Но след като дойдоха големите звезди и стана ясно, че ще живеем в Москва, ми олекна. Никога няма да забравя първия ни мач в Махачкала. Фенвете ни посрещнаха толкова топло! Оказа се, че тези отрудени хора разбират от футбол и страстно подкрепят отбора си. Обикновено пристигахме в града ден преди мача. Представете си, на тренировките идваха по 10 000 човека! Невъобразимо! И това се случваше не в Мадрид или в Барселона, а в столицата на Дагестан! Бяхме радостни да се снимаме с привържениците, да им даваме автографи, да си говорим.

Защо според вас този проект се провали?

- Честно казано, така и не разбрах. Няой ден ще задам този въпрос на Керимов, ще се поинтересувам защо престана да налива средства в Анжи, защо разби мечтите на хиляди дагестанци. Да, не станахме шампиони, а само се класирахме за Лига Европа. Абсолютно съм убеден, че титлата нямаше да ни избяга. Имахме много добър отбор и резултатите щяха да дойдат. Ако не греша, започнахме с две или три равенства, въпреки че заслужавахме повече от тези мачове. Не ни достигна време, за да станем зрял отбор. Но бяхме на прав път и със сигурност щяхме да пробием в Шампионската лига. Наистина мечтаехме за това. Казвам го като един от първите, които дойдоха в тима, и един от последните, които си тръгнаха. По-късно от мен напусна само Жусилей. Като цяло прекарах в Анжи 2,5 години - прекрасен период, за който съм искрено благодарен на Керимов и на целия дагестански народ. Никога няма да забравя тези времена.

С какви спомени останахте от Спартак (Москва)?

- Изцяло положителни. Спартак по нищо не прилича на Анжи. Отборът е много по-популярен. Спартак - това е торсида. Където и да играехме, чувствахме подкрепата на феновете. Понякога ми се струваше, че в Русия всички са от Спартак. Почти на всеки мач стадионът беше пълен, затова и напрежението беше огромно. За съжаление, като футболист на Спартак често страдах от контузии и не можах да изиграя толкова мачове, колкото ми се искаше. Но въпреки всичко, някои моменти са се загнездили в съзнанието ми. На първо място, мачовете с ЦСКА (Москва) и Зенит, които винаги се играеха пред пълни трибуни.

Заплатата ви в Спартак сигурно е била доста по-малка от тази в Анжи?

- Не, в Москва също ме оцениха високо. Може би защото преди това бях титуляр в звездния отбор на Анжи. Признавам, че преди да се озова в Спартак, имах оферти от Европа, Бразилия и дори от друг руски клуб. Но заедно с агентите ми избрахме Спартак. Не на последно място защото тогавашният треньор Валерий Карпин харесваше играта ми. Заплатата беше сходна на тази в Анжи. Отделен въпрос е, че в Махачкала взимахме много по-големи премии.

Кой по това време беше най-добрият футболист в Русия, като изключим колоси като Роберто Карлос и Ето'о?

- Мбарк Бусуфа. Възхищавах се на начина, по който контролираше топката. В това отношение той не отстъпваше на никого в Анжи. Щастлив съм, че успях да играя заедно с него. Той е един от най-техничните футболисти, които съм виждал.

Поддържате ли връзка с някои от бившите си съотборници?

- С бразилците ли? Почти с всички. Жусилей живее тук, в Рио. Чувам се с Диего Тардели, който е в Атлетико Минейро, с Роберто Карлос, който е в Мадрид, с Вилиан от Челси. Постоянно си пишем в WhatsApp или Instagram. Не се тревожете, държим връзка.

Николай Бодуров: Няма да остана длъжен на Стоилов

Николай Бодуров: Няма да остана длъжен на Стоилов

"Ще почакам малко и ще отговоря"

А с Вагнер Лав?

- Той ми е повече от приятел, като мой брат е. Израснахме заедно в Бангу, предградие на Рио. Пътувахме с един и същи автобус за тренировките и обратно до вкъщи. Заедно попаднахме във Васко да Гама, независимо, че той е с две години по-млад. По-късно, колкото и невероятно да звучи сега, президентът на клуба изгони Вагнер, защото бил твърде дребен. Толкова се радвах, че се срещнахме отново в Русия! Сега общуваме почти всеки ден, жените ни също се познават. Вагнер Лав е футболният ми брат.

Имате ли нещо в дома си, което да ви напомня за Русия?

- Матрьошки, макет на Кремъл, фланелки на Анжи и Спартак, снимки... Имам сувенири от всички страни, в които съм играл.

Липсва ли ви Русия?

- Разбира се!

 Какво по-точно?

- Москва. И не само на мен - на жена ми и децата също. Невероятно красив град! Ресторанти, централни улици, които са пълни с туристи, добронамерени хора... Това ми липсва. Прекарахме в Москва 4,5 години. Хубавите моменти там бяха много повече от лошите. Липсва ми и шофьорът ми, който беше с мен и в Махачкала, и след това в Москва. Казва се Аалексей Борода. Той ми помогна много, особено в началото.

Какво носехте на руските си съотборници, когато се връщахте от Бразилия?

- Фланелки на бразилски клубове, сувенири. Прибирах се с няколко пълни куфара, защото носех подаръци не само на съотборниците си, но и на администраторите, масажистите, преводачите, служителите в клубния офис. Тези хора не се забелязваха, но вършеха много работа.

Ако можехте да вечеряте с някой от миналото си, кого бихте избрал?

- Трудно ми е да преценя. Запознах се с толкова добри в хора в Белгия и Русия. Може би с Керимов? Хайде, нека да е с него. Трудно ми беше да си представя милиардер да е всъщност толкова обикновен човек. Той ни канеше в дома си, заедно си правехме барбекю. Това се случваше често. Би ми било интересно да се срещна с него, да поговорим, да опозная семейството му. Той е голяма личност.

Кой е най-щастливият ден в живота ви?

- Когато се родиха децата ми и ги видях за първи път.

И накрая, сега какво искате повече от всичко?

- Да съм здрав и да живея безгрижно. През цялата си кариера работих много, за да го постигна.