ИПА е архитектурният екип, избран да реализира реконструкцията на стадион "Българска армия" и да осъществи голямата мечта на ЦСКА за собствено, модерно и мултифункционално спортно съоръжение, отговарящо на всички текущи и нови изисквания от страна на УЕФА.

На официалния си сайт проектантите публикуваха следния текст:

"Целта е проектът да вдъхне нов живот на тази зона, да се направят подобрения в прилежащата инфраструктура, да се облагородят околните пространства и да се създадат нови зони с възможност за отдих и почивка. Предвидено е връщане на 40 дка за свободно ползване в парк "Борисова градина" чрез обособяване на зелени площи и алеи, както и засаждането на над 300 нови дървета. Стъпката на стадиона се намалява с около 3800 кв. м, като реконструираното съоръжение попада изцяло в чашката на съществуващия обект.

Ключов момент в реконструкцията е "Българска армия" да отговаря на всички текущи и нови изисквания от страна на УЕФА. Една от целите на проекта е стадионът да бъде категоризиран в т.нар. IV-та категория, което ще позволи провеждането на футболни мачове от големи турнири на него, включително полуфинали от Шампионска лига.

ЦСКА иска да преотстъпи трима от своите футболисти

ЦСКА иска да преотстъпи трима от своите футболисти

Малко по-различна е ситуацията с Бисмарк Чарлс

Стадионът ще разполага с близо 16 хиляди сертифицирани от УЕФА седящи места. Всяко място е проектирано със зрителен ъгъл, съгласно изискванията на УЕФА и ще осигурява перфектна видимост към терена. Към всички сектори е предвиден необходимият брой входове и изходи, в съответствие с международните стандарти и практики за евакуация и безопасност.

Реконструираният стадион ще бъде с модерна визия, хармонично и деликатно вписваща се в заобикалящата го среда. Фасадната обвивка е проектирана в земни и неутрални нюанси и ще изпълнява шумоизолиращи функции. Редуцирането на нивата на шум ще увеличи комфорта на гостите на парк "Борисова градина" по време на събития.

Проектът предвижда използване на готови конструктивни елементи, в съответствие с модерните тенденции за реконструкция на такъв тип обекти. Предвидена е подмяна на съществуващите, негодни за експлоатация конструктивни елементи с нови такива, предварително изработени извън зоната на парка. Всички сектори ще бъдат покрити с метална козирка, която ще предпазва зрителите от капризите на времето.

Мерките за енергийна ефективност включват монтаж на соларни панели, специално LED осветление за терена и интеграцията на последно поколение системи и технологии. Всички вложени инсталационни решения ще гарантират ниски експлоатационни разходи, устойчивост и комфорт на обитаване.

Важна част от проекта е футболният терен, който се предвижда с подгрев, дренажна система и със съвременна напоителна система с възможност за оборотно използване на водата. Това гарантира перфектното състояние на игрището през всички сезони и възможността за целогодишно му ползване, независимо от атмосферните условия.

Високото ниво на изживяване на феновете е допълнено чрез изграждането на нови съвременни пространства - интерактивен музей и модерен фен магазин, ВИП зона със самостоятелни помещения тип "skybox", с директна гледка към стадиона, ресторант с първокласно обслужване, киоскове с възможност за закупуване на различни храни и напитки, мултифункционални зали за културни и бизнес събития.

Обърнато е специално внимание на най-малките фенове, като се предвижда изграждането на специален детски сектор, в който малчуганите спокойно да могат да се забавляват с аниматор в закрито пространство с чудесна гледка към терена.

Реконструкцията на "Българска армия" е труден, но и вдъхновяващ път към сбъдването на една голяма мечта - в България да бъде създаден първият съвременен, високотехнологичен и първокласен стадион, отговарящ на най-високите световни стандарти и най-вече - на огромната любов на феновете на ЦСКА", пишат от "IPA Architecture and more".

ЦСКА - зимен трансферен прозорец и контроли
Обновена

ЦСКА - зимен трансферен прозорец и контроли

Всичко по темата