Легендата на ЦСКА и бивш помощник на Любослав Пенев в отбора - Радослав Здравков, коментира победата на "червените" с 2:1 над Лудогорец в Разград, която класира "армейците" на финал за Купата на България. Ето мнението на Ради Здравков пред "Тема Спорт":

"Реваншът между Лудогорец и ЦСКА бе очакван с изключителен интерес. Равенството с гол на чужд терен даваше на теория известно предимство на разградчани. То беше отправна точка за размисъл и едновременно предизвикателство за двамата треньори. Предизвикателство е изборът за начина, по който искаш да проведеш мача, с каква стратегия ще потърсиш достигане на финал и дали футболистите ти могат да направят печеливша тази стратегия.

Възможностите бяха Лудогорец, от една страна, да не изневери на себе си, да е доминиращият отбор в търсене на ранно попадение, или да подходи по друг начин - да играе разумно, сигурно, с цел да запази предимството, което има с вкарания гол на чужд терен. От друга страна, беше ясно, че ЦСКА, ако иска да играе на финал, трябва да отбележи на всяка цена. За тази цел е необходимо да се играе смело, но въпросът е дали от първата минута, или трябва да се рискува в определен момент от мача.

Домакините избраха яростна преса в началото на срещата и тук пролича способността на ЦСКА да излиза успешно от нея. От незнанието на зелените как да реагират при загуба на топката, футболистите на Любо Пенев се възползваха по блестящ начин. И двата гола през първото полувреме са най-малкото, с което ЦСКА показа превъзходството си и накара Лудогорец да е объркан, безпомощен и хаотичен.

Иначе между двата отбора има много сходни неща. Като визия, начин на водене на мача, тактически изисквания, с цел да спечелят контрол върху срещата и да диктуват събитията на терена. Това в ЦСКА се подобри с идването на Любо Пенев. И двата отбора играят с четирима защитници. Като се изисква голяма активност на крайните в лицето на Турицов и Мазику от червения лагер и Икоко и Недялков от Лудогорец. Също така и двата отбора използват трима души в средата на терена, като единият от тях е постоянно пред централните защитници, независимо кой притежава топката. Тази роля в ЦСКА изпълнява Жеферсон, а от другата страна - Анисе. Позицията на другите вътрешни халфове от двата тима - Сантана и респективно Юга, зависи от това дали отборът им е във фаза атака или защита. В единия случай те влизат в линията на дефанзивния халф с цел по-голяма сигурност, а в другия случай се позиционират в по-предни позиции в линията на плеймейкърите на отборите си - Тиаго и Каули. Идеята е да има по-голямо присъствие пред противниковата врата и повече опции за подаване от футболистите в по-задни позиции. Това преливане, което е един вид ротация, затруднява отбранителните действия на противника.

WINBET - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Надиграването в средата на терена категорично беше спечелено от ЦСКА. И даде огромно предимство за червените, особено през първото полувреме. На терена имаше един отбор, който предварително знаеше как да неутрализира и обезличи играта на противника, с ясната идея как да организира своите атаки и как да преминава в бърза контра при спечелена топка. Единият отбор беше всеотдаен, организиран, дисциплиниран, а другият стъписан и объркан. Всеки от футболистите на ЦСКА беше наясно защо е на терена и какво трябва да прави там. В този мач се показа в най-голяма степен, че Лудогорец не е това, което беше. Явно, че са допуснати грешки още при подготовката за мача. Футболистите на Лудогорец бяха объркани от тактическа гледна точка и не знаеха как да противодействат през повечето време на срещата. Поздравления за Любо Пенев и неговите футболисти за класирането на финал с един изряден от тактическо естество мач. За победените остава да си научат урока, когато застанат пред таблото за разбор".

Жорди Кайседо: От Любо Пенев искам да науча неща, които ми липсват

Жорди Кайседо: От Любо Пенев искам да науча неща, които ми липсват

"Направихме първата стъпка и стигнахме до финал за Купата на България"