Приключи поклонението пред тленните останки на легендарния голмайстор на ЦСКА и българския национален отбор - Петър Жеков. Печалното събитие се проведе във фоайето на Националния стадион "Васил Левски".

За да се простят с Вълшебния стрелец, дойдоха стотици негови близки и приятели. Сред тях легенди на ЦСКА като Паро Никодимов, Димитър Якимов, Димитър Пенев и др. Настоящият футболен тим, начело със старши-треньора - Саша Илич, също отдаде почит на един от най-славните голмайстори в историята на играта у нас. 

Саша Илич за Петър Жеков: Нека му е вечна слава

Саша Илич за Петър Жеков: Нека му е вечна слава

Изпращаме най-великия стрелец в историята на българския футбол, споделя той

Ръководството на ЦСКА беше представено от изпълнителния директор Филип Филипов. Последно сбогм с Жеков си взеха и други бележити футболисти от миналото - Кирил Ивков, Чавдар Цветков и др.

Опелото ще се извърши в 14:00 часа в църквата св. София. Припомняме, че великият български нападател ни напусна в събота сутринта на 78-годишна възраст.

Президентът изказа съболезнования на семейството и близките на Петър Жеков

Президентът изказа съболезнования на семейството и близките на Петър Жеков

"С изключителна скромност и трудолюбие Петър Жеков посвети целия си живот на футбола и любимия отбор", споделя Радев

Жеков ще остане в историята като първия българин, носител на "Златната обувка", и като рекордьор по голмайсторски призове в българския елит за всички времена. Жеков е роден на 10 октомври 1944 г. в хасковското село Книжовник. Стартира футболната си кариера в отбора на Химик (Димитровград), а през 1963 г. се присъединява към Берое, където изгрява звездата му - за 6 години отбелязва феноменалните 101 гола в 141 мача за старозагорския тим. След това Жеков се превръща в легенда и на ЦСКА, където играе между 1968 и 1975 година, отбелязвайки отбелязва 144 гола в 167 мача.

Повече от половин век 253-те му попадения бяха върховото постижение в родното футболно първенство преди Мартин Камбуров да подобри постижението му. Голмайстор на "А" група рекордните 6 пъти - 2 пъти с Берое и 4 пъти с ЦСКА. С екипа на "червените" Жеков е 5-кратен шампион на България през 1969, 1971, 1972, 1973 и 1975 година и 4-кратен носител на Купата на България през 1969, 1972, 1973 и 1974 г. Носител на "Златната обувка" през 1969 г. с 36 попадения, на "Сребърната обувка" през 1970 г. и "Бронзовата обувка" през 1973 г. Печели званието "Заслужил майстор на спорта" през 1965 г.

Футболистите на ЦСКА се простиха с легендата Петър Жеков

Футболистите на ЦСКА се простиха с легендата Петър Жеков

Тъжен ден за всички "армейци"