Изпълнителният директор на ЦСКА Пламен Марков се съгласи да говори пред ТОПСПОРТ. Той коментира актуални теми, свързани с клуба от стадион "Българска армия". Ето какво каза бившият футболист и треньор на "червените", както и на националния ни отбор:

Г-н Марков, оценката Ви за старта на сезона? ЦСКА постигна категорична победа с 4:0 над Титоград, но след това последваха равенства с Етър и отново с отбора от Черна гора...

- Много е рано да се правят генерални изводи, минал е едва един кръг от шампионата. Да, срещу Етър футболистите бяха колебливи в изявите си, допуснаха два гола на нашия стадион. Но нека се натрупат поне няколко срещи и тогава да даваме оценки. Надяваме се да постигнем първа победа за първенство този сезон още в следващата среща.

Разбрахме, че чакате нов централен защитник. С негово привличане ли ще бъде завършена лятната селекция на отбора?

- Тя е към края, но още не мога да кажа, че е напълно завършена. Ако треньорите кажат, че имат нужда от още футболисти на определени постове, ако намерим подходящите, ще преговаряме. Стига въпросните играчи да са полезни за отбора. Може да направим трансфер и в последния момент, има време. Още е рано да кажем, че е сложен край.

Алекс Перес? ЦСКА искал ли е този футболист?

- Не, неговото име не е обсъждано.

Снимка 405358

Източник: LAP.bg

Ще има ли феърплей в шампионата?

- Нека да видим. Хубаво е, че премиерът Борисов направи срещата с футболните ръководители на водещите ни клубове. За начало е добре. Времето ще покаже дали има феърплей. Така поне съдиите ще бъдат по-спокойни. ЦСКА показа и през миналия сезон, че действа честно - печели или губи на терена. Ние по-скоро бяхме от страната на ощетените.

Има ли развитие по темата с новия стадион? Това със сигурност вълнува всички фенове на отбора...

- Радваме се, че Министерството на спорта подкрепя нашето предложение. Все пак те са собственик на стадион "Българска армия". Има процедури, които не зависят от нас. Ние и феновете искаме ЦСКА да има модерен стадион, който да отговаря на всички изисквания. Да може да приема европейски мачове. Дано бързо този въпрос бъде разрешен. Докато не получим разрешение, нищо не можем да направим. Идеята е стадион "Българска армия" да претърпи пълна реконструкция.

Това ли е основната цел на ЦСКА - нов и модерен стадион?

- Да, един от основните ни приоритети е. Това е необходимост. Сега много от стадионите в България не отговарят на изискванията. След години и "Васил Левски" няма да може да приема европейски мачове. Не искаме държавата да инвестира нищо. Всичко ще направи клубът, ЦСКА - но трябва да ни разрешат.

Снимка 370480

Източник: LAP.bg

Какво стана с изплащането на емблемата и активите на ЦСКА?

- Този въпрос към синдик Дора Милева. Тя най-добре може да отговори.

Какво не стигна на ЦСКА, за да спечели трофей през миналия сезон? Отборът беше близо и до двата, но накрая не вдигна нито един.

- Малко майсторство, може би опит и победа срещу директния съперник за титлата в последния ни мач с тях. Допуснахме грешки и загубихме точки срещу по-скромни отбори, което не е добре. След това трудно се наваксва. Нямахме и шанс накрая, но не може да се оправдаваме с липса на късмет. Дано през този сезон постигнем целите си и да зарадваме феновете.

Това ли е сезонът, в който шампион ще стане ЦСКА или Левски?

- Пак ще се върна на първия отговор - прекалено е рано да даваме такива прогнози. Не мога да кажа кой е в най-добра форма към момента. Но е хубаво да има повече силни отбори в шампионата, да има интересни двубои, интрига до последно. Така беше и миналата кампания. Това е добро за футбола и за феновете. Ние се стремим към титлата. Това е целта на ЦСКА - винаги е била такава и винаги ще бъде.

Снимка 279213

Източник: CSKA.bg

Собственикът на клуба Гриша Ганчев често ли е при отбора? Разбрахме, че вчера е посетил тренировката.

- Напоследък г-н Ганчев е доста активен, което е добре за отбора. Да, когато може - на стадиона е, на тренировките, при треньорите и момчетата. Той има и други задължения, бизнес дела. Но е близо и до ЦСКА. Най-важното е треньорите да подготвят добре футболистите и по време на мачовете да виждаме този футбол, който отговаря на голям клуб като нашия. Да побеждаваме резултатно и атрактивно. 

Вие сте последният треньор, който изведе националния ни отбор до класиране на голям форум - Европейското първенство в Португалия през 2004 година. Защо толкова години нещата не вървят и нямаме успехи?

- Не съм оптимист за националния отбор. Темата е сериозна и изисква задълбочен анализ и разговор. С няколко думи - за да сме конкурентноспособни поне на средните като ниво отбори в Европа, нужно е да създаваме млади футболисти. Да се работи правилно с тях, да има условия в школите. Да се разчита на повече българи в отборите от шампионата. Виждате, че и тези, които са в чужбина, или не играят редовно, или са в по-малки отбори. Трябва да се работи. Да има бази, добри школи и силно първенство. Тогава ще е добре и за националния ни отбор.

Пламен Марков: Не съм изненадан от резултатите на националния отбор

Пламен Марков: Не съм изненадан от резултатите на националния отбор

"За никого не е тайна, видно е, че ние нямаме играчи от почти вече средно европейско равнище"