Изпълнителният директор на ЦСКА - Пламен Марков даде интервю за колегите от Livesport.bg. Какво смята Марков за новия треньор на Левски и кой ще е конкурент на ЦСКА за титлата? Отговорите от "червения" управник:

Г-н Марков, тръгна ли ЦСКА в правилната посока след тези две категорични победи над Ботев и Локомотив (Пловдив)?

- Проведохме една добра подготовка, през това време бе избистрен съставът, естествено бе направена и селекция. Тя се правеше в движение. За съжаление в първенството не тръгнахме по начин, по който всички искаха. Както треньорите, футболистите, ръководство и естествено феновете. Постигнахме първа победа едва в третия кръг срещу Ботев. Това според мен бе необходимо, дори и да не беше този категоричен резултат. Мисля, че срещу Локомотив вече стояхме много по-добре и се надявам тази градивна игра да продължава.

Миналата седмица Николай Бодуров сподели, че според него има определени играчи, които са се притеснили от поставената цел, а именно на всяка цена да станете шампиони.

- Подкрепям неговите думи. Естествено всички играчи имат големи качества. В ЦСКА обаче обстановката е доста по - различна. Тук целите винаги са много високи. Дали ще е шампионска титла или Купа на България. Така е било и по мое време, преди мен и сигурно така ще бъде винаги. Нормално е при по-младите да има такова напрежение. Чужденците, които идват в ЦСКА при тях е малко трудно да разберат какво точно е ЦСКА.

Фернандо Каранга ли е "феноменът" в ЦСКА?

- Каранга е един от най-значимите играчи в момента. Независимо от колебливото начало, когато пристигна в България, на него му трябваха един два гола за да преодолее по-бързо адаптацията. Сега вече виждате, че той е основен играч с безспорни качества, голмайсторски умения. Той показва доста интересна игра, която не е типична за централните нападатели, като се връща и във фаза защита.

Но определено едно негово отсъствие от терена си казва думата. Видяхме срещу Славия след като бе заменен головата сила на ЦСКА намалява.

- Това е така. Ще кажа следното, че селекцията в ЦСКА е отворен процес, и до последния ден на трансферния прозорец ние ще се опитаме да привлечем играч, било то на неговата позиция или на друга.

Да разбирам, че търсите както нападател така и друг играч?

- Вижте, ние изпълняваме желанието на старши-треньора. Той определя от какви играчи има нужда. Но повярвайте, ние няма да се поколебаем и ще вземем играчи, с които да надграждаме това наше развитие.

Бихте ли се съгласили, че в момента ЦСКА има сериозен проблем с вратарския пост. Китанов направи важна грешка срещу Лудогорец, онзи ден литовецът също бе колеблив.

- Нека да не правим оценки от представянето на даден играч толкова бързо. Все пак на чужденците им трябва малко повече време за адаптация. Все пак той е играл само два мача. Българите много бързо обичаме да отписваме даден играч. Ще ви дам един пример с мен, когато бях във Франция. Президентът на клуба искаше аз да имам перфектни условия за игра. Той казваше, че първата една година на мен ми трябва време за адаптация. Едва през втората година от мен се очакваше да покажа на сто процента на какво съм способен. Все пак в чужда страна има и езикова бариера, което е много важно.

Да де, но това е ЦСКА. Тук се иска да дойдеш и веднага да започнеш да вкарваш.

- Аз мога да дам доста примери дори и с чужди отбори. Например в Англия напоследък искат освобождаването на Венгер от Арсенал. Той обаче показва статистика, че Арсенал почти винаги е в челната четворка и играе в евротурнирите.

ЦСКА покани Симеон Славчев

Първо в ТОПСПОРТ: ЦСКА покани Симеон Славчев

Футболистът има предложение от ръководството на "червените"

Ще продължа с изказването на Бодуров, който сподели, че отстраняването на ЦСКА от Европа също е объркало плановете за подготовка, и от там се е стигнало до това начало, равенство със Славия и загуба от Лудогорец.

- Съгласен съм с това негово мнение. Всеки един състезател иска да играе голям футбол. След като отпадна този вариант много от футболистите, с които преговаряхме си промениха мнението и желанието да бъдат привлечени.

Имате ли представа дали следващата година ЦСКА ще може да играе в Европа. Кой пречи на ЦСКА?

- Убеден съм, че БФС можеше да направи нещо повече по този казус. УЕФА си има правила, които ги спазват. А това дали следващата година ще играем или не, знаете, че има ангажирано бюро, което се е заело с това нещо. Ние имаме огромно желание тази санкция да бъде намалена.

Как гледате на другото ЦСКА, става дума за ЦСКА 1948?

- Хората играят в Трета лига. Имат си техни виждания за нещата.

Има ли вариант да се обедините някога?

- Ние не сме причината заради, която те са се отделили от нас. Те си създадоха нов клуб имат си тяхна регистрация. Няма какво да ги обсъждам. Те си се развиват отделно. Всеки търси място под слънцето.

Стамен Белчев допитва ли се до вас за съвети?

- Със Стамен Белчев редовно си говорим преди тренировки, и е съвсем нормално да чуе моето мнение. Но вижте последното решение за състав, тактика и всичко друго си е негово. Аз няма да си позволя да му се бъркам в работата, както не съм позволявал да ми се бъркат и на мен.

На Панчарево с много бързи темпове се гради нещо много хубаво. Докъде ще продължат ремонтните дейности.

- Ще се строи още много. Където беше старото стрелбище ще бъде изграден хотел, в който да бъдат настанени децата от школата на ЦСКА. Предвижда се там да са децата от U15, U17, U19. Там те ще има възможността да тренират, почиват, ще има голям фитнес център. Също така ще бъде изграден и още един четвърти терен. Но нека първо септември месец подпишем договор с Министерството на спорта за базите, и следващата година всичко да бъде готово за годишнината на ЦСКА.

Ще се справи ли Делио Роси с Левски?

- Няма да коментирам това, което се случва в Левски. Аз имам достатъчно ангажименти с ЦСКА, така че другите отбори няма да коментирам. Но все пак да интересуваме се от това, което се случва там. Все пак това е нашият най-голям съперник на зеления терен.

Лудогорец ли е най-големият съперник на ЦСКА за титлата?

- Да те ще са най-сериозният ни съперник, както бяха и миналата година.

Последно, готови ли сте да се разделите с Фернандо Каранга?

- Сложен въпрос. След като Барселона се раздели с Неймар. Зависи от офертата, ако тя задоволява клуба, няма да има проблем.