Спортният директор на ЦСКА - Пламен Марков бе гост в Актуално студио "Дерби". Той говори за проваления сезон на "армейците" и предстоящото честване на 70-годишнината на 5 май.

Г-н Марков, на какво се дължи спадът в играта на ЦСКА през пролетта?

- Съгласен съм, нашият отбор показа отстъпление. Без да ангажирам клуба с мнението си, смятам, че спадът дойде най-вече след мача в Разград (2:3). И беше основно в психологически план. Преди тази среща бяхме претендент за титлата и за купата. След тази загуба се получи спад у състезателите. Много трудно бе да им се повлияе от страна на треньорското ръководство. Бяхме само на 5-6 минути от успеха в Разград, но... Не искам да критикувам и обвинявам никого. Състезателите загубиха увереност и вяра В силите си, че могат да направят нещо след този двубой. Не търся причини или оправдания, футболът затова е толкова интересен, защото е непредвидим. През сезона нашият отбор се представи колебливо и срещу някои не толкова именити отбори, допускайки равенства с Етър и други съперници. Но така или иначе само допреди месец бяхме претенденти за титлата и купата. Така си обяснявам аз спада.

Очаквате ли сериозни размествания след края на сезона?

- Например?

Треньорска смяна? Във Фейсбук се въртят обичайните имена - Стойчо Младенов и Любо Пенев...

- Съжалявам, но аз не съм тук, за да коментирам "Фейсбук".

Христо Янев сменя Стамен Белчев още преди края на сезона?

Янев сменя Белчев още преди края на сезона?

"Червените" са в криза

Доколко липсата на трофей ще се отрази на настроението на привържениците за юбилея?

- Независимо, че не успяхме да спечелим титлата или купата, не може тази колеблива пролет да бъде причина да се омаловажи голямата история, която притежава ЦСКА. И други годишнини не са завършвали с трофей. Разбираме, че привържениците са разочаровани, но каня всички да заповядат на този велик празник. Това, че не спечелихме титлата или купата, не бива да помрачава юбилея.

Какви събития сте подготвили за 5 май?

- На "Армията" феновете на ЦСКА импровизирано ще могат да премерят силите си в някой индивидуален спорт, ще има различни турнири. Благодаря и на Столична община в лицето на г-жа Фандъкова, че позволи пространството между "Армията" и "Васил Левски" да бъде използвано за празника. Два часа преди мача с Лудогорец ще започне награждаването на големите спортисти и призьори от значими първенства. Ще опитаме с награждаването да се вместим между 18:00 и 19:30 часа. Правим всичко по силите ни, за да организираме подобаващ празник. Запазвам част от изненадите и приканвам всички, които обичат ЦСКА и са част от великата магия, да заповядат на стадиона.

Спекулира се много около това кои личности ще бъдат поканени. Изпратени ли са покани на Ради Здравков и Спас Джевизов, които работят в Лудогорец, а и на Валентин Илиев?

- Лично аз съм поканил колегите, за които споменахте. И в личен разговор, и покани съм им изпратил. Вече дали ще дойдат си е тяхно право да решат. Всички хора, които са оставили сериозна следа във великата история на ЦСКА, са поканени. Има и такива, които сега живеят в чужбина. Ние не можем по никакъв начин да повлияем или да ги задължим да присъстват. Но за нас като ръководство беше важно да сме максимално пунктуални и да поканим хората с най-сериозен принос за ЦСКА.

ЦСКА с огромен гаф, знакови фигури на клуба не присъстват във фотоалбума за 70-годишнината

ЦСКА с огромен гаф, знакови фигури на клуба не присъстват във фотоалбума за 70-годишнината

Ради Здравков, Спас Джевизов и Методи Томанов са забравени