Легендарният бивш футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов даде интервю за fakti.bg, в което анализира представянето на "армейците" от началото на пролетния дял на шампионата. Според 76-годишния специалист игрово "червените" са разочаровали феновете си в мачовете с Локомотив (София) и Славия, като в положителен аспект се е откроило само второто полувреме срещу "белите" и то донякъде.

- Г-н Никодимов, очаквахте ли съвсем друго игрово лице от ЦСКА след зимната подготовка - съвсем друго спрямо това от есента и зимата на 2021 година?

- Кой знае какво не съм очаквал, защото не е толкова класен отборът. Нека не се заблуждаваме. При условията в България, които имаме, българските футболисти обикновено след третия, четвъртия мач навлизат в добра форма. Това е така, защото едно е в тренировки, в контроли, съвсем друго е, когато започне шампионатът. Aтмосферата е различна, напрежението е по-голямо. Така че на отбора на ЦСКА можем да му пишем една четворка засега.

- Засегнахте болна тема. Това прекъсване през зимата отнема много и от количеството, и от качеството на футбола ни.

- Така е. Виждате, че повечето европейски първенства не прекъсват. А тук трябва да водиш и лятна, и зимна подготовка. Темата се дискутира откакто се помня. Когато бях преди време треньор на ЦСКА, като свършехме с мачовете през есента задържах футболистите да тренират още. Играехме на малки вратички, за да поддържаме тонус по-дълго време и да почиват по-малко. По този начин хем се възстановяваха, хем после по-бързо влизаха в тонус. Давах им десетина дни почивка и това беше.

Емил Димитров: ЦСКА разполага с футболисти, които трябва да побеждават с лекота

Емил Димитров: ЦСКА разполага с футболисти, които трябва да побеждават с лекота

"Не съм оптимист за БФС"

- Загатнахте за това, че отборът на ЦСКА в момента не е толкова класен. Като че ли в средната линия, от която се оплакваше Стойчо Младенов през есенния полусезон, се усеща най-сериозна липса на класа и по-скоро на креативна фигура. Вие как смятате?

- Там е заровено кучето, в средата на терена няма открояваща се фигура. Радват се на Кери, но той центрира от корнери, или пък, ако вземе топката и в игра, пак центрира веднага. И аз мога да го правя това. Въпросът е да се виждат в играта неща като третия гол срещу Славия, той беше дело на Юга. Това е част от работата на полузащитника - независимо дали е офанзивен, или дефанзивен полузащитник - да се включва активно, да шутира изненадващо и да бележи голове. Иначе централният нападател Кайседо остава между двамата централни защитници на противника, те го приклещват и той няма много избор, въпреки че повечето от головете му са с глава. Въпросът е, че не може да влезе в комбинация. А като имаш един по-креативен и агресивен футболист, който може да излъже двама-трима, а после или да шутира, или да подаде например скрит пас, става друго. Точно това липсва на ЦСКА. Такива играчи са големите фигури в един отбор и затова и са едни от най-скъпите. Дефанзивни полузащитници можеш да сложиш двама-трима, ще ти свършат работа, които и да са. По-лесно е да се руши, отколкото да изградиш нещо.

- Като споменахте за случващото се на централния нападател на "червените", добре ли ще е според Вас ЦСКА да играе с двама нападатели?

- Спокойно може и с трима да си играеш на собствен терен. И на чужд терен не пречи, ние така сме играли години наред.

- Относно положението в защита, проблем ли е, че ЦСКА има само трима равностойни централни защитници - Юрген Матей, Мено Кох и Томас Лам? Питам това, тъй като ако някой от тях се контузи, а пък друг се окаже наказан, треньорският щаб може да се окаже в доста неприятна ситуация.

- Така е, но пък ако на всеки пост слагаш по 4 души, трябва да имаш 40 футболисти. Не може. Онзи отбор на ЦСКА, който успя под мое ръководство, имаше поне трима-четирима души, които можеха да играят на два-три поста. Бяха и ефективни в това, не си личеше на кой каква му е традиционната позиция. Например някои от бековете можеха да играят и като централни защитници. И си бяха само българи, познавахме ги добре, треньорът тогава можеше да си избере хората, които му трябват. Сега на треньорите други им правят селекцията. Виждат някой, че е играл 5-6 мача и го взимат понеже по-малко пари му се искат или е свободен агент. Трудно е сега да се направи добър избор, защото добрите играчи са много скъпи.

- Според Вас какви са реалистичните цели пред ЦСКА до края на сезона - титла, Купа на България или и двете?

- За всичко трябва много работа. И за спечелването на Купата трябва работа и добра игра. За първенството е същото. Ако така продължават, както играха в първите два мача, може и нищо да не спечелят. Трябва да се преобразят, да вдигнат много нивото. По принцип е възможно да се спечелят и двата трофея. Лудогорец са силни, но и те бъркат. Така че всичко е възможно и всичко си зависи от ЦСКА, от футболистите на ЦСКА.

- Мисля си, че феновете на ЦСКА дори и да не се спечели трофей, може би ще се зарадват, ако отборът поне заиграе по-добре.

- Важна е играта. Със Славия спечелиха, второто полувреме малко живнаха, но не е това, което трябва да бъде. Допуснаха се много лесни грешки, за двата допуснати гола на всички защитници трябва да им се пише двойка, ако ги оценяваме. Няма какво да се заблуждаваме - на ЦСКА да бъдат вкарани два гола е много.