Аспарух Никодимов е една от най-ярките фигури в историята на ЦСКА и единственият българин, участвал на полуфинал за Купата на европейските шампиони като футболист и треньор. Паро продължава да живее в ритъма на случващото се на "Армията". Той отговори на въпросите на "Тема спорт" след победата с 2:0 срещу Локо Пловдив като гост, дошла след много убедително представяне.

Г-н Никодимов, какви са впечатленията ви след победата на ЦСКА с 2:0 на "Лаута"?

- Победата беше най-важна, но е много радващо, че тя дойде с много силна игра. Вече се оформя ядро от основни футболисти, отборът се обиграва и много ми хареса видяното, особено през първото полувреме. Така трябва да изглежда ЦСКА! След почивката тактически позабавиха темпото, но дори и тогава изпуснаха да вкарат още няколко гола. Тотално надиграха съперника по всички показатели.

Треньорът ли е основният "виновник" за силното представяне на армейците?

- Естествено, че трябва да е треньорът, щом има такова подобрение, и то за кратко време. Успя да овладее съблекалнята и да предаде вижданията си на футболистите. Браво и на него, и на отбора.

Какво промени Нестор Ел Маестро в играта на ЦСКА?

- Няма как да се отдели едно нещо. Зависи и от промените в състава, които направи, и от тактиката, темпото, начина на тренировки. Много са компонентите. Психиката също е доста важна. Може би той по различен начин говори с играчите спрямо предишните треньори. Работата на наставника далеч не е само да излезе и да каже състава и това си личи. Явно, че на Ел Маестро досега му се получава и е сплотил отбора.

Кой е ключът в представянето на червените?

- Много ми харесаха динамиката и агресията. Бяхме позабравили ЦСКА да е толкова активен в противниковото поле. Най-вече през първото полувреме, но и през второто. Те правилно си проведоха целия мач. Вдигнаха рано темпото, създадоха куп ситуации, вкараха два гола, можеха да са още поне два-три и почти си бяха свършили работата още на почивката.

Прави много позитивно впечатление, че ЦСКА започва последните си мачове изключително активно и веднага се настанява в половината на противника...

- Така и трябва да бъде! Това вече е ЦСКА! Така беше едно време, така трябва да е и сега. Времената са различни, но наследниците все пак трябва да вземат нещо от предишните поколения.

Тимът влиза във вечното дерби в серия от 5 победи, колко голям позитив е това за него?

- Тези 5 победи трябва да се забравят моментално. Нужно е да подходят все едно, че това е първият мач след кризата и тепърва предстои да се доказват. Знаем, че това е най-големият празник на българския футбол. Събира се много публика, има страхотна атмосфера. Така че това е мачът, другите вече са без значение. Единствено трябва да си спомнят добрата игра от предишните двубои, за да продължават по този начин.

В последните години двата гранда често прегарят в дербито и не показват максимума от възможностите си. Как може да се предотврати това?

- Лошото е, че не всички знаят какво е това дерби и нямат самочувствието да го изиграят на ниво. Постоянно идват и нови футболисти, това също не помага. Но тук е ролята на треньора да ги подготви максимално добре за това, което ги очаква. Ел Маестро вече е участвал в мач с Левски, знае какво представлява и това му е в плюс. Ако успее да накара отбора да играе по същия начин, както през първото полувреме срещу Локо Пловдив, 100 процента ЦСКА ще победи. Даже и Лудогорец не може да го спре, ако играе така.