ЦСКА загуби от Левски с 0:1 в дългоочаквания финал за Купата на България. "Червените" не създадоха почти нищо интересно в атака по време на голямото дерби. ТОПСПОРТ потърси за интервю легендата на "армейците" - Аспарух Никодимов.

Паро е сред най-славните играчи и треньори на ЦСКА. Ето какво заяви той пред медията ни:

Г-н Никодимов, ЦСКА излезе във финала с Левски с трима подчертано дефанзивни полузащитници - Жеферсон, Вион и Мухар. Не е ли това прекалено защитна формация?

- Естествено, че е така. Не знам, аз се изненадах. ЦСКА винаги е играл офанзивно и за победа срещу Левски. Никога не сме играли да въртим бетон и да оставим Кайседо сам напред да си чупи главата между трима централни защитници.

Той направи колеблив мач, но какво може да стори срещу трима централни бранители?

- Той е сам напред, а другите само я "джиткат" където им падне... Йомов пък беше натоварен повече с отбранителни тактики. Не става така, на него силата му е да набере, да центрира, Кайседо има нужда именно от такива центрирания. Но в такъв случай трябва да има две бързи крила. В този мач Жорди нямаше с кой да направи една комбинация.

Надхитрен ли беше Алън Пардю от Станимир Стоилов? Направи впечатление, че Стоилов използва схема, при която може би най-силният футболист на Левски Уелтън се озова срещу Лам, който пък е много непостоянен в ЦСКА.

- Нашият треньор сам се надхитри, със самия състав и тактиката. Вместо съперникът, той влезе в капана. С тези тромави полузащитници какво може да направиш? Те бягат бързо колкото мен, а аз гоня 80 години вече. Димитър Якимов като тръгнеше минаваше по 4-5 съперника и правеше голове, или извеждаше играч на празна врата.

Нужни са кадрови промени в ЦСКА, така ли?

- Трябва да ги разкарат някои некадърници. Ако, трябва, да изстрадат привържениците още 2-3 години колебливи игри, но да си стегнем школата. Сега обаче футболистите май трябва първо татуировките да направят, а после да играят, но това си е техен живот. От страничните дейности на даден човек ще прецениш какъв характер е, какво може.

Удачно ли е Пардю да остане старши треньор на ЦСКА или е нужна корекция на този пост?

- Аз по принцип съм против чуждите треньори в България. Защото нашите не са по-лоши специалисти, обаче отношението и заплащането не е еднакво. Като го гледам Пардю, начело на ЦСКА нищо не направи. Играта ни е кошмарна - бавна. Аз не бих сложил трима тромави в средата. Никой от тях няма хубав пас, дрибъл.

Без да се връщаме към най-славните години на ЦСКА и вие като играч при отстраняването на Аякс, след това отстраняването като треньор на други два действащи европейски шампиони - Нотингам и Ливърпул. В по-ново време под ваше ръководство "армейците" победиха с 3:0 Шахтьор (Донецк). Само че за този мач на "Армията" избрахте стартов състав с трима нападатели и плеймейкър - Пенев, Манчев, Моке и Деянов. А сега ЦСКА излиза да играе с трима опорни халфове...

- Тактиката за финала за Купата с Левски беше абсолютно погрешна. Не мога да я оправдая с нищо. Втори си в първенството, какво има да се страхуваш? Ще се надлъгваме... По принцип тази Купа трябваше да си я вземем ние. Но с тарикатлък... Продължения ли искаха да играят? Не знам... Левски играха по-нападателно, много по-свежо. Не че кой знае какво са направили в мача, но бяха по-организираният тим. Вярно, че малко случайно вкараха "сините", там си е виновен и този Лам - искаше да се направи на голям футболист, но не стана работата...

И мен са ме сменявали, когато бях на върха, ама не слушах никого и може би заради това, но както и да е. Сега, ако ги разпуснеш играчите и става страшно, зорът е докато научат някои заведения. Неприятното е, че българите винаги се подценяват. Да си сложат шефовете един български треньор, да наблегнат на родното. Какви са Мухар, този, онзи... Вкарали по един гол за цял сезон и дали една-две асистенции само...

Български старши треньор на "Армията", школата да заработи по-добре, да се дава по-голям шанс за изява на родни футболисти в ЦСКА, това ли е вашият съвет?

- Разбира се. Публиката ще им прости 4-5 години да не са първи. Обаче да видят, че се обръща внимание на българското, че излизат млади момчета. И националният интерес ще бъде защитен. Обаче в ДЮШ по някой път поставят такива момчета, които аз не съм ги чувал да са играли. Тук трябват добри специалисти. Ако вземеш чужденец, който е работил в Аякс примерно, където имат страхотна школа, по-добре на него му плащай голяма заплата, отколкото на Пардю, който нищо не прави като треньор на ЦСКА и няма нищо да направи, защото не може да разбере българския характер.

ЦСКА се усеща със сърцето, ЦСКА не е за всеки...

ЦСКА се усеща със сърцето, ЦСКА не е за всеки...

Футболистите и Пардю са огромни длъжници на феновете